"Krakowska" kiełbasa z grochu
Niektóre wegetariańskie kiełbasy nadają się również do kanapek, tak jak tradycyjne, mięsne wędliny. Oto nasza propozycja, do przygotowania której potrzebujemy: szklankę ciecierzycy z puszki, szklankę czerwonej soczewicy, pół szklanki mąki z grochu, pół szklanki mąki ziemniaczanej, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka wędzona, czosnek w proszku, sól, mielone ziarna jałowca, pieprz i pół szklanki oleju. Soczewicę gotujemy z pokrojonymi w kostkę warzywami. Pod koniec dodajemy ciecierzycę (wszystkie warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Warzywa odcedzamy i miksujemy z dodatkiem oleju i przypraw. Stopniowo dodajemy kilka łyżek mąki ziemniaczanej i tyle mąki z grochu, by masa zrobiła się gęsta. Uformowane, grube kiełbaski owijamy folią spożywczą i gotujemy je w wodzie o temp. 80 stopni C przez pół godziny. Studzimy w lodówce i wtedy można ją kroić na plasterki.