Smak cię zaskoczy
Coraz więcej Polaków ogranicza ilość spożywanego mięsa lub całkowicie z niego rezygnuje. A co, jeśli ślinka cieknie na widok kiełbasek? Skosztujmy takich, które zamiast mięsa zawierają… warzywa. Takie kiełbaski możemy kupić gotowe, ale nie jest trudno zrobić je w domu. Jak? I w jaki sposób je zaserwować? Podpowiadamy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Vegan sausage with herbs in the plate
Fasola ma mnóstwo białka, a jej konsystencja idealnie nadaje się do przygotowywania kiełbasek. Do naszego przepisu potrzebne nam będą: dwie puszki czerwonej fasoli, szklanka mąki z ciecierzycy, cebula, czosnek, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, majeranek, suszony lubczyk, koperek, sos sojowy, przecier pomidorowy, olej, pieprz i sól. Na oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Studzimy. Do miksera wkładamy odsączoną fasolę, dodajemy cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy oraz dwie łyżki sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Miksujemy krótko. Masa musi być półpłynna. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie formujemy z niej cienkie kiełbaski, owijamy je ściśle folią aluminiową i pieczemy w piekarniku pół godziny. Odwijamy z folii i gotowe.
Kiełbaski z buraczków
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Doskonale nadają się też do przygotowania smacznych kiełbasek. Składnikami naszych buraczanych kiełbasek są: cztery duże buraki (ugotowane i obrane). Dwa duże ugotowane ziemniaki, marchewka, cebula, mąka żytnia, bułka tarta, mąka ziemniaczana, słodka papryka w proszku, pieprz, sól i olej do smażenia. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je przez kilka minut na oleju. Studzimy i łączymy w misce z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, kilkoma łyżkami mąki żytniej i ziemniaczanej oraz przyprawami. Masę schładzamy, formujemy z niej kiełbaski, obtaczamy je w bułce tartej, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku lub smażymy na oleju.
Biała kiełbasa wegańska
Ci, którzy rezygnują z mięsa, często tęsknią za jednym danie: żurkiem z białą kiełbasą. Tę wędlinę bardzo trudno zastąpić, ale można spróbować. Składniki: duży ziemniak, duży seler, dwa korzenie pietruszki, cebula, suszony majeranek, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, mąka pszenna, sól i olej. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Smażymy około pięć minut. Studzimy, dodajemy przyprawy i tyle mąki, by kiełbaski się kleiły. Mokrymi dłońmi formujemy kiełbaski i smażymy na oleju na rumiano.
"Krakowska" kiełbasa z grochu
Niektóre wegetariańskie kiełbasy nadają się również do kanapek, tak jak tradycyjne, mięsne wędliny. Oto nasza propozycja, do przygotowania której potrzebujemy: szklankę ciecierzycy z puszki, szklankę czerwonej soczewicy, pół szklanki mąki z grochu, pół szklanki mąki ziemniaczanej, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka wędzona, czosnek w proszku, sól, mielone ziarna jałowca, pieprz i pół szklanki oleju. Soczewicę gotujemy z pokrojonymi w kostkę warzywami. Pod koniec dodajemy ciecierzycę (wszystkie warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Warzywa odcedzamy i miksujemy z dodatkiem oleju i przypraw. Stopniowo dodajemy kilka łyżek mąki ziemniaczanej i tyle mąki z grochu, by masa zrobiła się gęsta. Uformowane, grube kiełbaski owijamy folią spożywczą i gotujemy je w wodzie o temp. 80 stopni C przez pół godziny. Studzimy w lodówce i wtedy można ją kroić na plasterki.