Bezmięsne kiełbaski. Łatwo przygotujesz w domu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Smak cię zaskoczy

Obraz
© 123RF

Coraz więcej Polaków ogranicza ilość spożywanego mięsa lub całkowicie z niego rezygnuje. A co, jeśli ślinka cieknie na widok kiełbasek? Skosztujmy takich, które zamiast mięsa zawierają… warzywa. Takie kiełbaski możemy kupić gotowe, ale nie jest trudno zrobić je w domu. Jak? I w jaki sposób je zaserwować? Podpowiadamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Vegan sausage with herbs in the plate

Obraz
© 123RF

Fasola ma mnóstwo białka, a jej konsystencja idealnie nadaje się do przygotowywania kiełbasek. Do naszego przepisu potrzebne nam będą: dwie puszki czerwonej fasoli, szklanka mąki z ciecierzycy, cebula, czosnek, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, majeranek, suszony lubczyk, koperek, sos sojowy, przecier pomidorowy, olej, pieprz i sól. Na oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Studzimy. Do miksera wkładamy odsączoną fasolę, dodajemy cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy oraz dwie łyżki sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Miksujemy krótko. Masa musi być półpłynna. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie formujemy z niej cienkie kiełbaski, owijamy je ściśle folią aluminiową i pieczemy w piekarniku pół godziny. Odwijamy z folii i gotowe.

/ 5Kiełbaski z buraczków

Obraz
© 123RF

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Doskonale nadają się też do przygotowania smacznych kiełbasek. Składnikami naszych buraczanych kiełbasek są: cztery duże buraki (ugotowane i obrane). Dwa duże ugotowane ziemniaki, marchewka, cebula, mąka żytnia, bułka tarta, mąka ziemniaczana, słodka papryka w proszku, pieprz, sól i olej do smażenia. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je przez kilka minut na oleju. Studzimy i łączymy w misce z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, kilkoma łyżkami mąki żytniej i ziemniaczanej oraz przyprawami. Masę schładzamy, formujemy z niej kiełbaski, obtaczamy je w bułce tartej, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku lub smażymy na oleju.

/ 5Biała kiełbasa wegańska

Obraz
© 123RF

Ci, którzy rezygnują z mięsa, często tęsknią za jednym danie: żurkiem z białą kiełbasą. Tę wędlinę bardzo trudno zastąpić, ale można spróbować. Składniki: duży ziemniak, duży seler, dwa korzenie pietruszki, cebula, suszony majeranek, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, mąka pszenna, sól i olej. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Smażymy około pięć minut. Studzimy, dodajemy przyprawy i tyle mąki, by kiełbaski się kleiły. Mokrymi dłońmi formujemy kiełbaski i smażymy na oleju na rumiano.

/ 5"Krakowska" kiełbasa z grochu

Obraz
© 123RF

Niektóre wegetariańskie kiełbasy nadają się również do kanapek, tak jak tradycyjne, mięsne wędliny. Oto nasza propozycja, do przygotowania której potrzebujemy: szklankę ciecierzycy z puszki, szklankę czerwonej soczewicy, pół szklanki mąki z grochu, pół szklanki mąki ziemniaczanej, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka wędzona, czosnek w proszku, sól, mielone ziarna jałowca, pieprz i pół szklanki oleju. Soczewicę gotujemy z pokrojonymi w kostkę warzywami. Pod koniec dodajemy ciecierzycę (wszystkie warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane). Warzywa odcedzamy i miksujemy z dodatkiem oleju i przypraw. Stopniowo dodajemy kilka łyżek mąki ziemniaczanej i tyle mąki z grochu, by masa zrobiła się gęsta. Uformowane, grube kiełbaski owijamy folią spożywczą i gotujemy je w wodzie o temp. 80 stopni C przez pół godziny. Studzimy w lodówce i wtedy można ją kroić na plasterki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce