Barszcz czerwony - co z resztą zakwasu?
Przygotowując barszcz czerwony na Wigilię z pewnością nie zużyje się całego zakwasu, jaki został sporządzony przez nas kilka dni wcześniej. Jeśli przeleje się go do szczelnych naczyń i odstawi do chłodnych, zaciemnionych miejsc, wówczas może on nam posłużyć nawet kilkanaście tygodni. Z tego typu zakwasu przygotować można każdy rodzaj czerwonego barszczu, a oprócz tego doskonale sprawdza się on jako zdrowotny napój! Jego picie zaleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, a także w przypadku stwierdzenia anemii, nadciśnienia tętniczego oraz zaparć. Buraki są prawdziwą skarbnicą witamin i wielu cennych dla człowieka wartości odżywczych. Dzięki zakwasowi można poprawić krążenie krwi, usprawnić pracę wątroby i nerek, a także podbudować nieco swój układ odpornościowy. Nie wyrzucajmy zatem nadmiaru przygotowanego zakwasu, tylko korzystajmy z jego niezwykłych właściwości!
W. Chentkiewicz/mp/WP Kuchnia