Pilaw z baraniną
Z Azji Centralnej pochodzi kolejny przepis, który jest tak popularny, że rozpowszechnił się po całym świecie, szczególnie w krajach, gdzie baraniny je się mnóstwo. To pilaw. Składniki: pół kilograma baraniny (obojętnie jaki kawałek), dwie szklanki ryżu jaśminowego, cebula, czosnek, łyżeczka kurkumy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz, szklanka bulionu, pęczek zielonej pietruszki. Mięso kroimy w dość dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy mięso. Wyjmujemy je i na patelnię wrzucamy ryż. Lekko podsmażamy go i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze minutę, dodajemy mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny.