Bakłażan zapiekany
Owoce bakłażana idealnie nadają się do faszerowania. Dość twarda skórka utrzyma całe nadzienie "w ryzach", a smak bakłażana wzmocnimy przeróżnego rodzaju dodatkami. Najlepsza jest jednak wersja taka, która pozostawi nam naturalny smak oberżyny. Składniki: dwa bakłażany, cebula, dwa ząbki czosnku, dwa duże pomidory, tymianek, słodka i ostra papryka mielona, pieprz, sól, oliwa z oliwek, kawałek sera feta. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy, pozostawiając pół centymetra miąższu przy skórce. Miąższ siekamy, podobnie jak pomidory, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, krótko smażymy. Dodajemy miąższ z bakłażana, pomidory, przyprawy i dusimy kilkanaście minut. Farsz studzimy, dodajemy do niego kostki fety. Nadziewamy bakłażany, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut.