Bakłażan w kuchni. Pięć pysznych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wypróbuj w swojej kuchni

Obraz
© 123RF

Bakłażan znany też jako oberżyna, to warzywo, które jak najczęściej powinno znaleźć się na naszych stołach. Jest niskokaloryczny, a jednocześnie wyróżnia się sporą dawką cennego błonnika (mała porcja zawiera dwa razy więcej tego składnika niż jabłko czy brzoskwinia). Ma też właściwości detoksykacyjne, dlatego polecany jest przy kuracjach oczyszczających oraz osobom, które przyjmują antybiotyki.

Dodatkowo bakłażan reguluje przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom "złego" cholesterolu. Ponadto, w fioletowej skórce bakłażana znajdują się związki, które mają działanie antynowotworowe. Określany "gruszką miłości" przez wielu uważany jest także za afrodyzjak. Skoro już wiemy dlaczego warto jeść ten produkt, podpowiadamy - jak najlepiej go serwować. Oto nasze propozycje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Bakłażan zapiekany

Obraz
© iStock.com

Owoce bakłażana idealnie nadają się do faszerowania. Dość twarda skórka utrzyma całe nadzienie "w ryzach", a smak bakłażana wzmocnimy przeróżnego rodzaju dodatkami. Najlepsza jest jednak wersja taka, która pozostawi nam naturalny smak oberżyny. Składniki: dwa bakłażany, cebula, dwa ząbki czosnku, dwa duże pomidory, tymianek, słodka i ostra papryka mielona, pieprz, sól, oliwa z oliwek, kawałek sera feta. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy, pozostawiając pół centymetra miąższu przy skórce. Miąższ siekamy, podobnie jak pomidory, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, krótko smażymy. Dodajemy miąższ z bakłażana, pomidory, przyprawy i dusimy kilkanaście minut. Farsz studzimy, dodajemy do niego kostki fety. Nadziewamy bakłażany, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut.

/ 6Roladki z bakłażana

Obraz
© 123RF

Bakłażan jest dość twardym warzywem, dlatego nie rozpada się podczas pieczenia czy smażenia. Możemy z niego przygotować znakomitą przekąskę na przyjęcie. Potrzebujemy: dwa bakłażany, szynkę w pasterkach, ser żółty, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na plasterki, podsmażamy je na oliwie minutę z każdej strony. Studzimy. Na każdym plasterku układamy plaster szynki, dwa słupki sera, doprawiamy solą i pieprzem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą i pieczemy kilka minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

/ 6Bakłażan duszony

Obraz
© 123RF

Oberżyny są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. Idealnie sprawdzają się w różnego typu potrawkach warzywnych. Na nasze danie potrzebne nam będą: dwa bakłażany, dwie czerwone papryki, dwie żółte papryki, kilka pomidorów, dwie czerwone cebule, trzy ząbki czosnku, pęczek świeżego tymianku, ostra papryka w proszku, pieprz, sól, oliwa z oliwek. Bakłażany podpiekamy na suchej patelni. Gdy skórka się zwęgli, usuwamy ją. Kroimy wszystkie warzywa w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut. Dodajemy posiekany tymianek i pozostałe przyprawy. Wlewamy trochę wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podajemy z ryżem.

/ 6Bakłażan z grilla

Obraz
© 123RF

Najprostszym sposobem na podanie smacznego bakłażana jest jego grillowanie. W ten sposób otrzymamy znakomity dodatek do dań mięsnych. Potrzebujemy tylko kilka składników: bakłażany, sok z cytryny, oliwę z oliwek, mielony kmin rzymski, pieprz, sól i mielony czosnek. Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawami, obtaczamy w oliwie i smażymy na patelni grillowej trzy minuty z każdej strony.

/ 6Baba ghanoush

Obraz
© 123RF

I na koniec jeden z najbardziej znanych dipów, pochodzących z Bliskiego Wschodu. Baba ghanoush zjemy tu na śniadanie, obiad i kolację. Składniki: dwa bakłażany, kilka łyżek pasty tahini, sok z cytryny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki. Bakłażany zawijamy w folię aluminiową i pieczemy pół godziny. Studzimy, obieramy ze skórki i siekamy drobno. Dodajemy posiekany czosnek, natkę i pastę sezamową. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i oliwą. Podajemy z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej