Wypróbuj w swojej kuchni
Bakłażan znany też jako oberżyna, to warzywo, które jak najczęściej powinno znaleźć się na naszych stołach. Jest niskokaloryczny, a jednocześnie wyróżnia się sporą dawką cennego błonnika (mała porcja zawiera dwa razy więcej tego składnika niż jabłko czy brzoskwinia). Ma też właściwości detoksykacyjne, dlatego polecany jest przy kuracjach oczyszczających oraz osobom, które przyjmują antybiotyki.
Dodatkowo bakłażan reguluje przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom "złego" cholesterolu. Ponadto, w fioletowej skórce bakłażana znajdują się związki, które mają działanie antynowotworowe. Określany "gruszką miłości" przez wielu uważany jest także za afrodyzjak. Skoro już wiemy dlaczego warto jeść ten produkt, podpowiadamy - jak najlepiej go serwować. Oto nasze propozycje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Bakłażan zapiekany
Owoce bakłażana idealnie nadają się do faszerowania. Dość twarda skórka utrzyma całe nadzienie "w ryzach", a smak bakłażana wzmocnimy przeróżnego rodzaju dodatkami. Najlepsza jest jednak wersja taka, która pozostawi nam naturalny smak oberżyny. Składniki: dwa bakłażany, cebula, dwa ząbki czosnku, dwa duże pomidory, tymianek, słodka i ostra papryka mielona, pieprz, sól, oliwa z oliwek, kawałek sera feta. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy, pozostawiając pół centymetra miąższu przy skórce. Miąższ siekamy, podobnie jak pomidory, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, krótko smażymy. Dodajemy miąższ z bakłażana, pomidory, przyprawy i dusimy kilkanaście minut. Farsz studzimy, dodajemy do niego kostki fety. Nadziewamy bakłażany, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut.
Roladki z bakłażana
Bakłażan jest dość twardym warzywem, dlatego nie rozpada się podczas pieczenia czy smażenia. Możemy z niego przygotować znakomitą przekąskę na przyjęcie. Potrzebujemy: dwa bakłażany, szynkę w pasterkach, ser żółty, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na plasterki, podsmażamy je na oliwie minutę z każdej strony. Studzimy. Na każdym plasterku układamy plaster szynki, dwa słupki sera, doprawiamy solą i pieprzem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą i pieczemy kilka minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Bakłażan duszony
Oberżyny są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich. Idealnie sprawdzają się w różnego typu potrawkach warzywnych. Na nasze danie potrzebne nam będą: dwa bakłażany, dwie czerwone papryki, dwie żółte papryki, kilka pomidorów, dwie czerwone cebule, trzy ząbki czosnku, pęczek świeżego tymianku, ostra papryka w proszku, pieprz, sól, oliwa z oliwek. Bakłażany podpiekamy na suchej patelni. Gdy skórka się zwęgli, usuwamy ją. Kroimy wszystkie warzywa w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut. Dodajemy posiekany tymianek i pozostałe przyprawy. Wlewamy trochę wody i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podajemy z ryżem.
Bakłażan z grilla
Najprostszym sposobem na podanie smacznego bakłażana jest jego grillowanie. W ten sposób otrzymamy znakomity dodatek do dań mięsnych. Potrzebujemy tylko kilka składników: bakłażany, sok z cytryny, oliwę z oliwek, mielony kmin rzymski, pieprz, sól i mielony czosnek. Bakłażany kroimy w centymetrowe plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy przyprawami, obtaczamy w oliwie i smażymy na patelni grillowej trzy minuty z każdej strony.
Baba ghanoush
I na koniec jeden z najbardziej znanych dipów, pochodzących z Bliskiego Wschodu. Baba ghanoush zjemy tu na śniadanie, obiad i kolację. Składniki: dwa bakłażany, kilka łyżek pasty tahini, sok z cytryny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki. Bakłażany zawijamy w folię aluminiową i pieczemy pół godziny. Studzimy, obieramy ze skórki i siekamy drobno. Dodajemy posiekany czosnek, natkę i pastę sezamową. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i oliwą. Podajemy z pieczywem.