Trwa ładowanie...
25-03-2016 11:42

Babeczki wielkanocne z niespodzianką

Wyglądają pięknie i przyozdobione na żółto stanowią dobry akcent wielkanocny.

Babeczki wielkanocne z niespodziankąŹródło: www.malacukierenka.pl
d3b3jhx
d3b3jhx

Bardzo smaczne śmietankowe babeczki z czekoladowymi jajeczkami. Ładnie rosną, dzięki czemu są mięciutkie, aromatyczne i świetnie smakują. Udekorowane są maślanym kremem oraz kolorowymi migdałami w czekoladzie. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", nie są tak proste jak muffinki, ale z pomocą dzieci robi się je błyskawicznie. Wyglądają pięknie i przyozdobione na żółto stanowią dobry akcent wielkanocny. Jeśli nie mamy ochoty na słodki krem, to możemy go pominąć.

Składniki na babeczki:
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
120g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
12 małych pełnych czekoladowych jajeczek

Krem:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
120g miękkiego masła
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki mleka
barwnik spożywczy

Do dekoracji: 12 kolorowych czekoladowych jajeczek

Babeczki:

  1. Czekoladowe jajeczka wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny (ja wstawiłam jajeczka do zamrażalnika dzień wcześniej).
  2. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
  4. Dodać aromat, połowę mąki, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Czekoladowe jajeczka wyjąć z zamrażarki i w każdą babeczkę włożyć po jednym. Babeczki piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Krem:
  6. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat i mleko, dobrze połączyć składniki. Dodać barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
  7. Udekorować babeczki kremem i kolorowymi jajeczkami.
d3b3jhx

Udanych wypieków:)

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d3b3jhx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3b3jhx
Więcej tematów