Sos pieczarkowy
Największą zaletą tego sosu jest to, że pasuje praktycznie do wszystkiego: każdego rodzaju mięsa, ale świetnie komponuje się także z makaronami i kaszami.
Składniki: 400 g pieczarek, cebula, 2 łyżki kremowego serka, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki klarowanego masła, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki - posól je i popieprz. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj sól i pieprz. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażone lub upieczone mięso albo makaron ugotowany al dente i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowy sos rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!