Będzie pysznie
Przepis na smakowity obiad? Soczyste mięso, chrupiące warzywa, no i sos – pyszny i pachnący przyprawami oraz ziołami. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was 5 przepisów na smakowite sosy, które przygotujecie w kilkanaście minut.
Przepis na dwuskładnikowy sos z suszonych pomidorów
Przygotowanie tego ekspresowego sosu zajmie ci najwyżej 10 minut. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, a także z makaronem.
Składniki: 1/2 l śmietanki 30 lub 36 proc., słoiczek suszonych pomidorów w oleju z ziołami, sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Suszone pomidory pokrój w paski. W małym garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej przygotowane wcześniej pomidory. Gotuj sos do chwili, aż odparuje z niego woda i zgęstnieje. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka, bo w przeciwnym razie sos może się przypalić.
Zobacz także wideo: Przepis na pieczone pomidory z sosem chimichurri. Mniam!
Sos pieczarkowy
Największą zaletą tego sosu jest to, że pasuje praktycznie do wszystkiego: każdego rodzaju mięsa, ale świetnie komponuje się także z makaronami i kaszami.
Składniki: 400 g pieczarek, cebula, 2 łyżki kremowego serka, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki klarowanego masła, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki - posól je i popieprz. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj sól i pieprz. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażone lub upieczone mięso albo makaron ugotowany al dente i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowy sos rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Szybki sos pomidorowy
To świetna propozycja dla tych, którzy po powrocie z pracy do domu, chcą przygotować "coś na szybko". Ten sos świetnie sprawdzi się do dań mięsnych, z makaronem lub ugotowanych warzyw.
Składniki: 5-6 pomidorów, 3 ząbki czosnku, ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon)
, oliwa z oliwek, sól, pieprz i szczypta cukru do smaku, kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Pomidory umyj, a następnie osusz i zetrzyj na tarce. Jeśli wolisz, by w sosie były wyczuwalne kawałki pomidorów, możesz pokroić je w kostkę. Umieść je w miseczce, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj i gotowym sosem polej gorący makaron, oprósz ulubionym serem i gotowe!
Sos serowy
To dopiero ekspresowy sos – przygotujesz go w pięć minut, a większość potrzebnych składników na pewno masz w swojej kuchni. Świetnie smakuje z makaronem, usmażoną piersią z kurczaka, a także ugotowanymi na parze warzywami.
Składniki: 200-250 g śmietankowego serka topionego, 1/2 szklanki bulionu, 1/2 szklanki śmietany, sól i pieprz, koperek, szynka lub kiełbaska pepperoni (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj rozdrobniony serek topiony. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietanę, przyprawy i pozostałe dodatki. Na koniec, już na talerzu posyp danie poszatkowanym koperkiem.
Sos musztardowy
Ten sos jest idealną propozycją dla zabieganych, ponieważ przygotujesz go w kilka chwil. Wyśmienicie smakuje z mięsnymi pulpetami lub pieczonym mięsem.
Składniki: szklanka bulionu, 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., 2 łyżki musztardy, łyżka mąki, natka pietruszki lub szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotuj bulion. Do śmietany dodaj mąkę, musztardę, pieprz i sól, kilka łyżek gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodaj do bulionu, cały czas mieszając zawartość garnka. Po 5-7 minutach sos powinien być już gotowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek i gotowe.