Aromatyczne sosy do mięs i nie tylko

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na smakowity obiad? Soczyste mięso, chrupiące warzywa, no i sos – pyszny i pachnący przyprawami oraz ziołami. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was 5 przepisów na smakowite sosy, które przygotujecie w kilkanaście minut.

Przepis na dwuskładnikowy sos z suszonych pomidorów

Przygotowanie tego ekspresowego sosu zajmie ci najwyżej 10 minut. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, a także z makaronem.
Składniki: 1/2 l śmietanki 30 lub 36 proc., słoiczek suszonych pomidorów w oleju z ziołami, sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Suszone pomidory pokrój w paski. W małym garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej przygotowane wcześniej pomidory. Gotuj sos do chwili, aż odparuje z niego woda i zgęstnieje. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka, bo w przeciwnym razie sos może się przypalić.
Zobacz także wideo: Przepis na pieczone pomidory z sosem chimichurri. Mniam!

/ 5Sos pieczarkowy

Obraz
© 123RF.COM

Największą zaletą tego sosu jest to, że pasuje praktycznie do wszystkiego: każdego rodzaju mięsa, ale świetnie komponuje się także z makaronami i kaszami.

Składniki: 400 g pieczarek, cebula, 2 łyżki kremowego serka, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki klarowanego masła, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki - posól je i popieprz. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj sól i pieprz. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażone lub upieczone mięso albo makaron ugotowany al dente i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowy sos rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

/ 5Szybki sos pomidorowy

Obraz
© 123RF.COM

To świetna propozycja dla tych, którzy po powrocie z pracy do domu, chcą przygotować "coś na szybko". Ten sos świetnie sprawdzi się do dań mięsnych, z makaronem lub ugotowanych warzyw.

Składniki: 5-6 pomidorów, 3 ząbki czosnku, ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon)
, oliwa z oliwek, sól, pieprz i szczypta cukru do smaku, kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Pomidory umyj, a następnie osusz i zetrzyj na tarce. Jeśli wolisz, by w sosie były wyczuwalne kawałki pomidorów, możesz pokroić je w kostkę. Umieść je w miseczce, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj i gotowym sosem polej gorący makaron, oprósz ulubionym serem i gotowe!

/ 5Sos serowy

Obraz
© 123RF.COM

To dopiero ekspresowy sos – przygotujesz go w pięć minut, a większość potrzebnych składników na pewno masz w swojej kuchni. Świetnie smakuje z makaronem, usmażoną piersią z kurczaka, a także ugotowanymi na parze warzywami.

Składniki: 200-250 g śmietankowego serka topionego, 1/2 szklanki bulionu, 1/2 szklanki śmietany, sól i pieprz, koperek, szynka lub kiełbaska pepperoni (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj rozdrobniony serek topiony. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietanę, przyprawy i pozostałe dodatki. Na koniec, już na talerzu posyp danie poszatkowanym koperkiem.

/ 5Sos musztardowy

Obraz
© 123RF.COM

Ten sos jest idealną propozycją dla zabieganych, ponieważ przygotujesz go w kilka chwil. Wyśmienicie smakuje z mięsnymi pulpetami lub pieczonym mięsem.

Składniki: szklanka bulionu, 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., 2 łyżki musztardy, łyżka mąki, natka pietruszki lub szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotuj bulion. Do śmietany dodaj mąkę, musztardę, pieprz i sól, kilka łyżek gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodaj do bulionu, cały czas mieszając zawartość garnka. Po 5-7 minutach sos powinien być już gotowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia