Aromatyczne sosy do mięs i nie tylko

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na smakowity obiad? Soczyste mięso, chrupiące warzywa, no i sos – pyszny i pachnący przyprawami oraz ziołami. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was 5 przepisów na smakowite sosy, które przygotujecie w kilkanaście minut.

Przepis na dwuskładnikowy sos z suszonych pomidorów

Przygotowanie tego ekspresowego sosu zajmie ci najwyżej 10 minut. Świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa, a także z makaronem.
Składniki: 1/2 l śmietanki 30 lub 36 proc., słoiczek suszonych pomidorów w oleju z ziołami, sól i pieprz do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Suszone pomidory pokrój w paski. W małym garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej przygotowane wcześniej pomidory. Gotuj sos do chwili, aż odparuje z niego woda i zgęstnieje. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka, bo w przeciwnym razie sos może się przypalić.
Zobacz także wideo: Przepis na pieczone pomidory z sosem chimichurri. Mniam!

/ 5Sos pieczarkowy

Obraz
© 123RF.COM

Największą zaletą tego sosu jest to, że pasuje praktycznie do wszystkiego: każdego rodzaju mięsa, ale świetnie komponuje się także z makaronami i kaszami.

Składniki: 400 g pieczarek, cebula, 2 łyżki kremowego serka, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki klarowanego masła, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na maśle. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki - posól je i popieprz. Gdy woda z pieczarek już odparowała, dodaj śmietanę i serek. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj sól i pieprz. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażone lub upieczone mięso albo makaron ugotowany al dente i poczekaj, aż całość się zagotuje. Gotowy sos rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

/ 5Szybki sos pomidorowy

Obraz
© 123RF.COM

To świetna propozycja dla tych, którzy po powrocie z pracy do domu, chcą przygotować "coś na szybko". Ten sos świetnie sprawdzi się do dań mięsnych, z makaronem lub ugotowanych warzyw.

Składniki: 5-6 pomidorów, 3 ząbki czosnku, ulubione przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon)
, oliwa z oliwek, sól, pieprz i szczypta cukru do smaku, kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Pomidory umyj, a następnie osusz i zetrzyj na tarce. Jeśli wolisz, by w sosie były wyczuwalne kawałki pomidorów, możesz pokroić je w kostkę. Umieść je w miseczce, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowane listki bazylii i przyprawy. Wszystko wymieszaj i gotowym sosem polej gorący makaron, oprósz ulubionym serem i gotowe!

/ 5Sos serowy

Obraz
© 123RF.COM

To dopiero ekspresowy sos – przygotujesz go w pięć minut, a większość potrzebnych składników na pewno masz w swojej kuchni. Świetnie smakuje z makaronem, usmażoną piersią z kurczaka, a także ugotowanymi na parze warzywami.

Składniki: 200-250 g śmietankowego serka topionego, 1/2 szklanki bulionu, 1/2 szklanki śmietany, sól i pieprz, koperek, szynka lub kiełbaska pepperoni (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj rozdrobniony serek topiony. Kiedy ser się rozpuści, dodaj śmietanę, przyprawy i pozostałe dodatki. Na koniec, już na talerzu posyp danie poszatkowanym koperkiem.

/ 5Sos musztardowy

Obraz
© 123RF.COM

Ten sos jest idealną propozycją dla zabieganych, ponieważ przygotujesz go w kilka chwil. Wyśmienicie smakuje z mięsnymi pulpetami lub pieczonym mięsem.

Składniki: szklanka bulionu, 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., 2 łyżki musztardy, łyżka mąki, natka pietruszki lub szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotuj bulion. Do śmietany dodaj mąkę, musztardę, pieprz i sól, kilka łyżek gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodaj do bulionu, cały czas mieszając zawartość garnka. Po 5-7 minutach sos powinien być już gotowy. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw