Sałatka z arbuza i fety
Składniki: 1,5 kg dojrzałego arbuza, 250 gramów sera feta, 2-3 limonki, mała czerwona cebulka, 100 gramów czarnych oliwek, pęczek mięty, garść natki pietruszki, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz.
Przygotowanie: cebulę obieramy, kroimy w piórka i umieszczamy w salaterce. Skrapiamy ją sokiem z limonki. Arbuza, bez skórki i pestek, kroimy w nieduże trójkąty. Fetę kroimy w kostkę. Arbuza i fetę umieszczamy w dużej salaterce. Dorzucamy świeżą pietruszkę (bez łodyżek) oraz posiekaną miętę. Do arbuza, fety i ziół dodajemy cebulkę wraz z sokiem oraz czarne oliwki. Polewamy oliwą z oliwek i całość delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę pieprzu.