Co warto wiedzieć o arbuzie?
Jego główną zaletą jest niskokaloryczność - grubszy plaster ma około 40 kcal. Ponadto zawiera sporo błonnika, czyli składnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, powstrzymuje ataki głodu i przeciwdziała zaparciom. W arbuzie znajdziemy wiele cennych witamin (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas.
Podobnie, jak w pomidorach, w arbuzie znajdziemy też silny przeciwutleniacz likopen. Naukowo dowiedziono, że substancja ta chroni przed nowotworami, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Pomocna cytrulina natomiast reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie.
Owoc ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje powolny i raczej niewielki wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu dłużej odczuwamy uczucie sytości.