Arbuz - pyszny, orzeźwiający i zdrowy

Gdy tylko pojawią się w sprzedaży to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Doskonale smakuje jedzony w plastrach, ale to nie jedyna forma jego podania. Jak jednak wybrać najlepszy okaz i dlaczego warto włączyć ten produkt do jadłospisu. Tego dowiecie się z naszej galerii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Arbuzowe orzeźwienie

Obraz
© Shutterstock.com

Gdy tylko pojawią się w sprzedaży to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Doskonale smakuje jedzony w plastrach, ale to nie jedyna forma jego podania. Jak jednak wybrać najlepszy okaz i dlaczego warto włączyć ten produkt do jadłospisu. Tego dowiecie się z naszej galerii.

/ 9Co warto wiedzieć o arbuzie?

Obraz
© 123RF.COM

Jego główną zaletą jest niskokaloryczność - grubszy plaster ma około 40 kcal. Ponadto zawiera sporo błonnika, czyli składnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, powstrzymuje ataki głodu i przeciwdziała zaparciom. W arbuzie znajdziemy wiele cennych witamin (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas.

Podobnie, jak w pomidorach, w arbuzie znajdziemy też silny przeciwutleniacz likopen. Naukowo dowiedziono, że substancja ta chroni przed nowotworami, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Pomocna cytrulina natomiast reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie.

Owoc ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje powolny i raczej niewielki wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu dłużej odczuwamy uczucie sytości.

/ 9Jak sprawdzić, czy arbuz jest soczysty?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach oraz na straganach możemy kupić arbuzy w całości lub pokrojone na kawałki. Te pierwsze należy przez zakupem dokładnie obejrzeć. Najlepiej, aby owoc był ciemnozielony, twardy i jędrny, bez uszkodzeń skóry. To będzie świadczyć o jego świeżości. Niektórzy przeprowadzają także "test dźwięku".

Smaczny i soczysty arbuz będzie dość ciężki - składa się bowiem głównie z wody. Niedojrzałe okazy będą lżejsze.

Przekrojony arbuz powinien mieć z kolei odpowiedni kolor. Im bardziej intensywna barwa, tym większa pewność, że owoc zawiera cenny likopen. Warto zwrócić też uwagę na pestki - powinny być czarne oraz miąższ, aby nie był za suchy.

/ 9Zdrowe pestki arbuza

Obraz
© Fotolia

Jedząc arbuza najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać. Oczywiście po obróbce termicznej.

To bowiem doskonałe źródło potasu. W ich składzie znajdziemy też białko z cennymi aminokwasami: argininą (reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm , wpływa na przyrost masy mięśniowej) i lizyną (uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia).

Przed spożyciem pestki najlepiej opłukać, wysuszyć i uprażyć na blasze w 220 stopniach. Przestudzone wyłuskać i zajadać. Garść to zaledwie 22 kcal, czyli znacznie mniej niż paczka chipsów.

/ 9Arbuzowe lizaki

Obraz
© Fotolia

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że arbuz nie jest dobrym produktem do kulinarnym eksperymentów, ale dla chcącego niż trudnego. Warto zaszaleć z formą jego podania - np. krojąc na trójkąty i serwując jak lody na patyku. Nadaje się też do koktajli, gazpacho, domowych sorbetów i sałatek. Co ciekawe, może go także grillować. Oto kilka prostych przepisów.

/ 9Grillowany arbuz

Obraz
© Shutterstock.com

Ten soczysty owoc niewielu kojarzy się z grillowaniem, ale z dodatkiem miodu może stanowić pyszny i orzeźwiający deser. Grubsze plastry wystarczy skropić słodkim dodatkiem, a następnie grillować po ok. 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smakuje z dodatkiem salsy z truskawek, mięty i mango.

/ 9Arbuzowy koktajl z granatem

Obraz
© Shutterstock.com

Arbuz świetnie będzie smakować z granatem i grejpfrutem. Należy przygotować: 1/4 dużego arbuza, połówka czerwonego grejpfruta, 1 granat, litr toniku.

Z arbuza usunąć miąższ i pokroić go w nieduże kawałki. Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki (bez białej osłonki). Wydobyć ziarenka granatu. Wszystkie owoce przełożyć do szklanego naczynia, wymieszać i zalać połową szklanki toniku. Wstawić do lodówki (aż się schłodzi). Przed podaniem dolać resztę toniku i wymieszać.

/ 9Sałatka arbuzowa

Obraz
© 123RF.COM

Smak arbuza doskonale współgra z sałatami. Dobrym pomysłem będzie zestawienie go z rukolą, a także szpinakiem. W ramach dodatków sprawdzi się feta, mięta, sok z cytryny lub limonki oraz mięta. Dla komfortu jedzenia warto pamiętać o usunięciu pestek z kawałków arbuza bez skóry.

/ 9Sorbet arbuzowy

Obraz
© Shutterstock.com

Coś na ochłodę i dla smaku. Wystarczy przygotować ćwiartkę arbuza (słodkiego i dojrzałego), pół szklanki wody, 2-3 łyżki cukru, kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

W garnku podgrzać wodę w cukrem, tak aby woda lekko odparowała, a cukier się rozpuścił. Pokrojonego arbuza bez pestek i skóry zblendować. Następnie połączyć z przestudzonym syropem. Włożyć do zamrażalnika na godzinę - w połowie dokładnie wymieszać. Podawać z owocami i świeżą miętą.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem