Arbuz - pyszny, orzeźwiający i zdrowy
Gdy tylko pojawią się w sprzedaży to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Doskonale smakuje jedzony w plastrach, ale to nie jedyna forma jego podania. Jak jednak wybrać najlepszy okaz i dlaczego warto włączyć ten produkt do jadłospisu. Tego dowiecie się z naszej galerii.
Arbuzowe orzeźwienie
Gdy tylko pojawią się w sprzedaży to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Doskonale smakuje jedzony w plastrach, ale to nie jedyna forma jego podania. Jak jednak wybrać najlepszy okaz i dlaczego warto włączyć ten produkt do jadłospisu. Tego dowiecie się z naszej galerii.
Co warto wiedzieć o arbuzie?
Jego główną zaletą jest niskokaloryczność - grubszy plaster ma około 40 kcal. Ponadto zawiera sporo błonnika, czyli składnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, powstrzymuje ataki głodu i przeciwdziała zaparciom. W arbuzie znajdziemy wiele cennych witamin (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas.
Podobnie, jak w pomidorach, w arbuzie znajdziemy też silny przeciwutleniacz likopen. Naukowo dowiedziono, że substancja ta chroni przed nowotworami, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Pomocna cytrulina natomiast reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie.
Owoc ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje powolny i raczej niewielki wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu dłużej odczuwamy uczucie sytości.
Jak sprawdzić, czy arbuz jest soczysty?
W sklepach oraz na straganach możemy kupić arbuzy w całości lub pokrojone na kawałki. Te pierwsze należy przez zakupem dokładnie obejrzeć. Najlepiej, aby owoc był ciemnozielony, twardy i jędrny, bez uszkodzeń skóry. To będzie świadczyć o jego świeżości. Niektórzy przeprowadzają także "test dźwięku".
Smaczny i soczysty arbuz będzie dość ciężki - składa się bowiem głównie z wody. Niedojrzałe okazy będą lżejsze.
Przekrojony arbuz powinien mieć z kolei odpowiedni kolor. Im bardziej intensywna barwa, tym większa pewność, że owoc zawiera cenny likopen. Warto zwrócić też uwagę na pestki - powinny być czarne oraz miąższ, aby nie był za suchy.
Zdrowe pestki arbuza
Jedząc arbuza najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać. Oczywiście po obróbce termicznej.
To bowiem doskonałe źródło potasu. W ich składzie znajdziemy też białko z cennymi aminokwasami: argininą (reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm , wpływa na przyrost masy mięśniowej) i lizyną (uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia).
Przed spożyciem pestki najlepiej opłukać, wysuszyć i uprażyć na blasze w 220 stopniach. Przestudzone wyłuskać i zajadać. Garść to zaledwie 22 kcal, czyli znacznie mniej niż paczka chipsów.
Arbuzowe lizaki
Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że arbuz nie jest dobrym produktem do kulinarnym eksperymentów, ale dla chcącego niż trudnego. Warto zaszaleć z formą jego podania - np. krojąc na trójkąty i serwując jak lody na patyku. Nadaje się też do koktajli, gazpacho, domowych sorbetów i sałatek. Co ciekawe, może go także grillować. Oto kilka prostych przepisów.
Grillowany arbuz
Arbuzowy koktajl z granatem
Arbuz świetnie będzie smakować z granatem i grejpfrutem. Należy przygotować: 1/4 dużego arbuza, połówka czerwonego grejpfruta, 1 granat, litr toniku.
Z arbuza usunąć miąższ i pokroić go w nieduże kawałki. Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki (bez białej osłonki). Wydobyć ziarenka granatu. Wszystkie owoce przełożyć do szklanego naczynia, wymieszać i zalać połową szklanki toniku. Wstawić do lodówki (aż się schłodzi). Przed podaniem dolać resztę toniku i wymieszać.
Sałatka arbuzowa
Smak arbuza doskonale współgra z sałatami. Dobrym pomysłem będzie zestawienie go z rukolą, a także szpinakiem. W ramach dodatków sprawdzi się feta, mięta, sok z cytryny lub limonki oraz mięta. Dla komfortu jedzenia warto pamiętać o usunięciu pestek z kawałków arbuza bez skóry.
Sorbet arbuzowy
Coś na ochłodę i dla smaku. Wystarczy przygotować ćwiartkę arbuza (słodkiego i dojrzałego), pół szklanki wody, 2-3 łyżki cukru, kilka kropel soku z cytryny lub limonki.
W garnku podgrzać wodę w cukrem, tak aby woda lekko odparowała, a cukier się rozpuścił. Pokrojonego arbuza bez pestek i skóry zblendować. Następnie połączyć z przestudzonym syropem. Włożyć do zamrażalnika na godzinę - w połowie dokładnie wymieszać. Podawać z owocami i świeżą miętą.
mp/WP Kuchnia