Arbuz - pyszny, orzeźwiający i zdrowy

Gdy tylko pojawią się w sprzedaży to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Doskonale smakuje jedzony w plastrach, ale to nie jedyna forma jego podania. Jak jednak wybrać najlepszy okaz i dlaczego warto włączyć ten produkt do jadłospisu. Tego dowiecie się z naszej galerii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Arbuzowe orzeźwienie

Obraz
© Shutterstock.com

Gdy tylko pojawią się w sprzedaży to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Doskonale smakuje jedzony w plastrach, ale to nie jedyna forma jego podania. Jak jednak wybrać najlepszy okaz i dlaczego warto włączyć ten produkt do jadłospisu. Tego dowiecie się z naszej galerii.

/ 9Co warto wiedzieć o arbuzie?

Obraz
© 123RF.COM

Jego główną zaletą jest niskokaloryczność - grubszy plaster ma około 40 kcal. Ponadto zawiera sporo błonnika, czyli składnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, powstrzymuje ataki głodu i przeciwdziała zaparciom. W arbuzie znajdziemy wiele cennych witamin (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, sód, potas.

Podobnie, jak w pomidorach, w arbuzie znajdziemy też silny przeciwutleniacz likopen. Naukowo dowiedziono, że substancja ta chroni przed nowotworami, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i pomaga w leczeniu cukrzycy. Pomocna cytrulina natomiast reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia mięśnie.

Owoc ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje powolny i raczej niewielki wzrost poziomu cukru we krwi. Dzięki temu dłużej odczuwamy uczucie sytości.

/ 9Jak sprawdzić, czy arbuz jest soczysty?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach oraz na straganach możemy kupić arbuzy w całości lub pokrojone na kawałki. Te pierwsze należy przez zakupem dokładnie obejrzeć. Najlepiej, aby owoc był ciemnozielony, twardy i jędrny, bez uszkodzeń skóry. To będzie świadczyć o jego świeżości. Niektórzy przeprowadzają także "test dźwięku".

Smaczny i soczysty arbuz będzie dość ciężki - składa się bowiem głównie z wody. Niedojrzałe okazy będą lżejsze.

Przekrojony arbuz powinien mieć z kolei odpowiedni kolor. Im bardziej intensywna barwa, tym większa pewność, że owoc zawiera cenny likopen. Warto zwrócić też uwagę na pestki - powinny być czarne oraz miąższ, aby nie był za suchy.

/ 9Zdrowe pestki arbuza

Obraz
© Fotolia

Jedząc arbuza najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać. Oczywiście po obróbce termicznej.

To bowiem doskonałe źródło potasu. W ich składzie znajdziemy też białko z cennymi aminokwasami: argininą (reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm , wpływa na przyrost masy mięśniowej) i lizyną (uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia).

Przed spożyciem pestki najlepiej opłukać, wysuszyć i uprażyć na blasze w 220 stopniach. Przestudzone wyłuskać i zajadać. Garść to zaledwie 22 kcal, czyli znacznie mniej niż paczka chipsów.

/ 9Arbuzowe lizaki

Obraz
© Fotolia

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że arbuz nie jest dobrym produktem do kulinarnym eksperymentów, ale dla chcącego niż trudnego. Warto zaszaleć z formą jego podania - np. krojąc na trójkąty i serwując jak lody na patyku. Nadaje się też do koktajli, gazpacho, domowych sorbetów i sałatek. Co ciekawe, może go także grillować. Oto kilka prostych przepisów.

/ 9Grillowany arbuz

Obraz
© Shutterstock.com

Ten soczysty owoc niewielu kojarzy się z grillowaniem, ale z dodatkiem miodu może stanowić pyszny i orzeźwiający deser. Grubsze plastry wystarczy skropić słodkim dodatkiem, a następnie grillować po ok. 2 minuty z każdej strony. Najlepiej smakuje z dodatkiem salsy z truskawek, mięty i mango.

/ 9Arbuzowy koktajl z granatem

Obraz
© Shutterstock.com

Arbuz świetnie będzie smakować z granatem i grejpfrutem. Należy przygotować: 1/4 dużego arbuza, połówka czerwonego grejpfruta, 1 granat, litr toniku.

Z arbuza usunąć miąższ i pokroić go w nieduże kawałki. Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki (bez białej osłonki). Wydobyć ziarenka granatu. Wszystkie owoce przełożyć do szklanego naczynia, wymieszać i zalać połową szklanki toniku. Wstawić do lodówki (aż się schłodzi). Przed podaniem dolać resztę toniku i wymieszać.

/ 9Sałatka arbuzowa

Obraz
© 123RF.COM

Smak arbuza doskonale współgra z sałatami. Dobrym pomysłem będzie zestawienie go z rukolą, a także szpinakiem. W ramach dodatków sprawdzi się feta, mięta, sok z cytryny lub limonki oraz mięta. Dla komfortu jedzenia warto pamiętać o usunięciu pestek z kawałków arbuza bez skóry.

/ 9Sorbet arbuzowy

Obraz
© Shutterstock.com

Coś na ochłodę i dla smaku. Wystarczy przygotować ćwiartkę arbuza (słodkiego i dojrzałego), pół szklanki wody, 2-3 łyżki cukru, kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

W garnku podgrzać wodę w cukrem, tak aby woda lekko odparowała, a cukier się rozpuścił. Pokrojonego arbuza bez pestek i skóry zblendować. Następnie połączyć z przestudzonym syropem. Włożyć do zamrażalnika na godzinę - w połowie dokładnie wymieszać. Podawać z owocami i świeżą miętą.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne