"Owoc wróżek"
Agrest rośnie w warunkach naturalnych na terenie całej Europy, a także Azji Zachodniej. Popularność agrestu najbardziej wzrosła w Europie w XVIII wieku, gdy jego walory docenili Brytyjczycy i Holendrzy - ci drudzy przyczynili się również do stworzenia słodszych i większych odmian tej rośliny. Owoce te wykorzystywano nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej. Wierzono również, że w krzaczkach chowają się wróżki, stąd zamienna nazwa "owoc wróżek".
Niegdyś agrest można było spotkać w każdym ogródku - dziś nawet w sezonie łatwiej kupić cytrusy i banany niż opakowanie tych małych kuleczek. Nie jest to bowiem produkt idealny - jego miąższ może być dla niektórych zbyt kwaśny, a owłosiona skórka zwyczajnie niesmaczna.
Co ciekawe, agrest znalazł zastosowanie również w kosmetologii, gdzie jest stałym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych - cechuje go bowiem spora zawartość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, a tym samym spowalniają procesy starzenia się komórek.