Agrest nie tylko na słodko

Latem możemy korzystać z dobrodziejstw natury w postaci świeżych owoców i warzyw.I chociaż możemy je spożywać w nieograniczonych ilościach, część przysmaków niesłusznie jest pomijana. Przykładem jest agrest, które niegdyś bardzo popularny, dziś coraz rzadziej wykorzystywany jest w polskich kuchniach. To duży błąd, ponieważ te małe owoce niosą ze sobą sporo korzyści dla zdrowia. Oto co warto wiedzieć o agreście i garść sprawdzonych przepisów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Niedoceniany polski owoc

Obraz
© 123RF.COM

Latem możemy korzystać z dobrodziejstw natury w postaci świeżych owoców i warzyw. I chociaż możemy je spożywać praktycznie w nieograniczonych ilościach, część przysmaków niesłusznie jest pomijana. Przykładem jest agrest, który niegdyś bardzo popularny, dziś coraz rzadziej wykorzystywany jest w polskich kuchniach. To duży błąd, ponieważ te małe owoce niosą ze sobą sporo korzyści dla zdrowia. Oto co warto wiedzieć o agreście i garść sprawdzonych przepisów.

/ 10"Owoc wróżek"

Obraz
© 123RF.COM

Agrest rośnie w warunkach naturalnych na terenie całej Europy, a także Azji Zachodniej. Popularność agrestu najbardziej wzrosła w Europie w XVIII wieku, gdy jego walory docenili Brytyjczycy i Holendrzy - ci drudzy przyczynili się również do stworzenia słodszych i większych odmian tej rośliny. Owoce te wykorzystywano nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej. Wierzono również, że w krzaczkach chowają się wróżki, stąd zamienna nazwa "owoc wróżek".

Niegdyś agrest można było spotkać w każdym ogródku - dziś nawet w sezonie łatwiej kupić cytrusy i banany niż opakowanie tych małych kuleczek. Nie jest to bowiem produkt idealny - jego miąższ może być dla niektórych zbyt kwaśny, a owłosiona skórka zwyczajnie niesmaczna.

Co ciekawe, agrest znalazł zastosowanie również w kosmetologii, gdzie jest stałym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych - cechuje go bowiem spora zawartość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, a tym samym spowalniają procesy starzenia się komórek.

/ 10Odmiany agrestu

Obraz
© 123RF.COM

Agrest europejski różni się nieco od produktów popularnych w Ameryce Północnej, które są mniejsze, ale bardziej wydajne (dlatego często używa się ich do przetworów). Owoce te występują w dwóch kolorach: zielono-żółtym i czerwonym (czasem wręcz bordowym) i są pokryte charakterystycznym meszkiem. Można spotkać również słodsze, żółte odmiany agrestu, które swoim wyglądem przypominają małą wersję patisonów. Agrest krzyżuje się także z porzeczką - w ten sposób powstała intensywnie czerwona odmiana.

/ 10Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce agrestu to bogactwo witaminy C, czyli silnego przeciwutleniacza. Znajdziemy w nich również duże dawki witamin z grupy B i prowitaminę A, dzięki którym jedzony regularnie agrest korzystnie wpływa na układ nerwowy i zapewnia zdrowe oczy.

Agrest to również smaczne źródło błonnika - po jego konsumpcji na dłużej towarzyszyć nam będzie uczucie sytości i zauważalnie poprawi się praca układu pokarmowego. Co ważne, dwie garście produktu (100 g) to tylko 41 kcal.

Znajdziemy w nim również niezbędne składniki mineralne, w tym fosfor, miedź czy żelazo. To ostatnie jest niezwykle istotne przy problemach z niedokrwistością, dlatego osobom cierpiącym na anemię szczególnie poleca się jedzenie tego przysmaku.

/ 10Naturalne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Agrest to jeden z najzdrowszych owoców, dlatego warto korzystać z jego obecności na straganach i włączyć go do codziennego jadłospisu. To produkt, który rozprawi się z problemami trawiennymi. Aby zlikwidować dokuczliwe zaparcia wystarczy przynajmniej dwa razy dziennie zjeść garść surowych owoców. Wszystko dzięki zawartych w nim kwasów jabłkowego i cytrynowego, które wspomagają trawienie. Wraz z błonnikiem skutecznie pobudzają perystaltykę jelit.

Agrest to naturalny sposób na odkwaszenie organizmu - jedzony regularnie pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Dzięki zawartości pektyn, agrest poleca się również osobom z wysokim cholesterolem. Z kolei obecny w nim potas zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca.

/ 10Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Agrest to doskonały składnik deserów, a także ciast i crumble (owoce zapiekane pod kruszoną). Można go suszyć i kandyzować. Sprawdzi się również w domowych wyrobach - dżemach, nalewkach, syropach czy galaretkach. Agrest świetnie komponuje się również z mięsem - zwłaszcza z drobiem.

/ 10Dżem agrestowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 kg agrestu, 260 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 100 ml wody.

Przygotowanie: agrest umyć, pozbawić szypułek i ogonków. Owoce włożyć do garnka, dodać wodę. Gotować około 10 minut, a następnie całość zblendować. Dodać sok z cytryny, cukier i kardamon. Gotować kolejne 20 minut aż masa zgęstnieje. Do wcześniej wyparzonych słoików przecedzić masę bez pestek. Szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem.

/ 10Smoothie agrestowe

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 szklanka agrestu, 1 mały banan, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier trzcinowy lub stewia.

*Przygotowanie: *agrest przebrać i umyć. Banana pokroić na mniejsza cząstki. Owoce razem z jogurtem zmiksować na jednolitą masę. Doprawić sokiem z cytryny i posłodzić według uznania.

/ 10Agrestowy chutney

Obraz
© Archiwum prywatne

Składniki: 250 g agrestu, 1 mała cebula, 1 łyżeczka papryczki chilli, 1 łyżeczka startego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, szczypta mielonych goździków, szczypta mielonej kolendry, szczypta soli, 120 g cukru, 125 ml octu jabłkowego. * Przygotowanie:* agrest umyć i usunąć szypułki. Umieścić w rondelku. Cebulę posiekać i dodać razem z papryczką i imbirem do agrestu. Dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 45 minut aż masa zgęstnieje. Mieszaninę nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, dobrze zakręcić. Chutney najlepiej odstawić na 2 miesiące, a następnie dodawać do mięs (drobiu), serów, szybki i chleba.

10 / 10Kompot z agrestu

Obraz
© Archiwum prywatne

Składniki: 1 kg agrestu, 1/2 l wody, 300 g cukru. * Przygotowanie:* z wody i cukru ugotować syrop, a następnie go ostudzić. Agrest umyć, oczyścić i nakłuć wykałaczką, a następnie ściśle ułożyć w średnich słoikach. Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika. Słoiki pasteryzować około 10 minut, a następnie dobrze dokręcone ustawić dnem do góry do wystygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna