Agrest nie tylko na słodko

Latem możemy korzystać z dobrodziejstw natury w postaci świeżych owoców i warzyw.I chociaż możemy je spożywać w nieograniczonych ilościach, część przysmaków niesłusznie jest pomijana. Przykładem jest agrest, które niegdyś bardzo popularny, dziś coraz rzadziej wykorzystywany jest w polskich kuchniach. To duży błąd, ponieważ te małe owoce niosą ze sobą sporo korzyści dla zdrowia. Oto co warto wiedzieć o agreście i garść sprawdzonych przepisów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Niedoceniany polski owoc

Obraz
© 123RF.COM

Latem możemy korzystać z dobrodziejstw natury w postaci świeżych owoców i warzyw. I chociaż możemy je spożywać praktycznie w nieograniczonych ilościach, część przysmaków niesłusznie jest pomijana. Przykładem jest agrest, który niegdyś bardzo popularny, dziś coraz rzadziej wykorzystywany jest w polskich kuchniach. To duży błąd, ponieważ te małe owoce niosą ze sobą sporo korzyści dla zdrowia. Oto co warto wiedzieć o agreście i garść sprawdzonych przepisów.

/ 10"Owoc wróżek"

Obraz
© 123RF.COM

Agrest rośnie w warunkach naturalnych na terenie całej Europy, a także Azji Zachodniej. Popularność agrestu najbardziej wzrosła w Europie w XVIII wieku, gdy jego walory docenili Brytyjczycy i Holendrzy - ci drudzy przyczynili się również do stworzenia słodszych i większych odmian tej rośliny. Owoce te wykorzystywano nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej. Wierzono również, że w krzaczkach chowają się wróżki, stąd zamienna nazwa "owoc wróżek".

Niegdyś agrest można było spotkać w każdym ogródku - dziś nawet w sezonie łatwiej kupić cytrusy i banany niż opakowanie tych małych kuleczek. Nie jest to bowiem produkt idealny - jego miąższ może być dla niektórych zbyt kwaśny, a owłosiona skórka zwyczajnie niesmaczna.

Co ciekawe, agrest znalazł zastosowanie również w kosmetologii, gdzie jest stałym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych - cechuje go bowiem spora zawartość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, a tym samym spowalniają procesy starzenia się komórek.

/ 10Odmiany agrestu

Obraz
© 123RF.COM

Agrest europejski różni się nieco od produktów popularnych w Ameryce Północnej, które są mniejsze, ale bardziej wydajne (dlatego często używa się ich do przetworów). Owoce te występują w dwóch kolorach: zielono-żółtym i czerwonym (czasem wręcz bordowym) i są pokryte charakterystycznym meszkiem. Można spotkać również słodsze, żółte odmiany agrestu, które swoim wyglądem przypominają małą wersję patisonów. Agrest krzyżuje się także z porzeczką - w ten sposób powstała intensywnie czerwona odmiana.

/ 10Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce agrestu to bogactwo witaminy C, czyli silnego przeciwutleniacza. Znajdziemy w nich również duże dawki witamin z grupy B i prowitaminę A, dzięki którym jedzony regularnie agrest korzystnie wpływa na układ nerwowy i zapewnia zdrowe oczy.

Agrest to również smaczne źródło błonnika - po jego konsumpcji na dłużej towarzyszyć nam będzie uczucie sytości i zauważalnie poprawi się praca układu pokarmowego. Co ważne, dwie garście produktu (100 g) to tylko 41 kcal.

Znajdziemy w nim również niezbędne składniki mineralne, w tym fosfor, miedź czy żelazo. To ostatnie jest niezwykle istotne przy problemach z niedokrwistością, dlatego osobom cierpiącym na anemię szczególnie poleca się jedzenie tego przysmaku.

/ 10Naturalne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Agrest to jeden z najzdrowszych owoców, dlatego warto korzystać z jego obecności na straganach i włączyć go do codziennego jadłospisu. To produkt, który rozprawi się z problemami trawiennymi. Aby zlikwidować dokuczliwe zaparcia wystarczy przynajmniej dwa razy dziennie zjeść garść surowych owoców. Wszystko dzięki zawartych w nim kwasów jabłkowego i cytrynowego, które wspomagają trawienie. Wraz z błonnikiem skutecznie pobudzają perystaltykę jelit.

Agrest to naturalny sposób na odkwaszenie organizmu - jedzony regularnie pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Dzięki zawartości pektyn, agrest poleca się również osobom z wysokim cholesterolem. Z kolei obecny w nim potas zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca.

/ 10Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Agrest to doskonały składnik deserów, a także ciast i crumble (owoce zapiekane pod kruszoną). Można go suszyć i kandyzować. Sprawdzi się również w domowych wyrobach - dżemach, nalewkach, syropach czy galaretkach. Agrest świetnie komponuje się również z mięsem - zwłaszcza z drobiem.

/ 10Dżem agrestowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 kg agrestu, 260 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 100 ml wody.

Przygotowanie: agrest umyć, pozbawić szypułek i ogonków. Owoce włożyć do garnka, dodać wodę. Gotować około 10 minut, a następnie całość zblendować. Dodać sok z cytryny, cukier i kardamon. Gotować kolejne 20 minut aż masa zgęstnieje. Do wcześniej wyparzonych słoików przecedzić masę bez pestek. Szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem.

/ 10Smoothie agrestowe

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 szklanka agrestu, 1 mały banan, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier trzcinowy lub stewia.

*Przygotowanie: *agrest przebrać i umyć. Banana pokroić na mniejsza cząstki. Owoce razem z jogurtem zmiksować na jednolitą masę. Doprawić sokiem z cytryny i posłodzić według uznania.

/ 10Agrestowy chutney

Obraz
© Archiwum prywatne

Składniki: 250 g agrestu, 1 mała cebula, 1 łyżeczka papryczki chilli, 1 łyżeczka startego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, szczypta mielonych goździków, szczypta mielonej kolendry, szczypta soli, 120 g cukru, 125 ml octu jabłkowego. * Przygotowanie:* agrest umyć i usunąć szypułki. Umieścić w rondelku. Cebulę posiekać i dodać razem z papryczką i imbirem do agrestu. Dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 45 minut aż masa zgęstnieje. Mieszaninę nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, dobrze zakręcić. Chutney najlepiej odstawić na 2 miesiące, a następnie dodawać do mięs (drobiu), serów, szybki i chleba.

10 / 10Kompot z agrestu

Obraz
© Archiwum prywatne

Składniki: 1 kg agrestu, 1/2 l wody, 300 g cukru. * Przygotowanie:* z wody i cukru ugotować syrop, a następnie go ostudzić. Agrest umyć, oczyścić i nakłuć wykałaczką, a następnie ściśle ułożyć w średnich słoikach. Zalać zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika. Słoiki pasteryzować około 10 minut, a następnie dobrze dokręcone ustawić dnem do góry do wystygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał