Kasza - 100-150 g
Kasze zawierają cenne dla naszej skóry składniki mineralne: cynk, selen i siarkę. Cynk potrzebny jest do powstawania kolagenu, selen chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, a siarka odpowiednio nawilża skórę. Są bogatym źródłem skrobi, która rozkłada się powoli na glukozę. Kasze zawierają też witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witaminę E oraz składniki mineralne: potas, żelazo i magnez. Jaką wybrać? Kasza manna zawiera dużo jodu i jest lekkostrawna. Kasza jęczmienna świetnie reguluje trawienie, jest źródłem witaminy PP. Kasza gryczana zawiera dużo białka i jest bogata w dwa aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć: lizynę i tryptofan. Ponadto zawiera kwas foliowy, magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. Nie zakwasza organizmu. Kasza kukurydziana jest dobrym źródłem witaminy E. Nie wywołuje alergii. Kasza jaglana zawiera mało skrobi i dużo białka. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jest
lekkostrawna i nie zawiera glutenu.