Jaja - w zależnosci od klasy od 1 do 3 sztuk
Jajka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka - zawierającego wszystkie aminokwasy, w tym te, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Jaja to również bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D i K oraz witamin B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Żółtko zawiera luteinę, która działa ochronnie na oczy, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka zawierają lecytynę i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zawierają również ksantofil (barwnik znajdujący się w żółtku), który zapobiega osadzaniu się złogów na ścianach tętnic. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast czy makaronu.