Buraki - 500 g
Buraki są bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. To naturalne źródło witaminy C. Zawierają też antocyjany - związki nadające im kolor, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagają pracę układu krwionośnego i wykazują silne działanie antynowotworowe. Neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed nowotworem oraz przed starzeniem się. Ponadto w burakach znajdziemy dużo witaminy B6, B3, B2 i witaminy A. Warzywa te w każdej postaci wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wywołane przez wirusy. Przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Łagodzą dolegliwości towarzyszące menopauzie: obniżają ciśnienie krwi, łagodzą uderzenia gorąca i migreny.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl