Olej kokosowy
Powstaje w procesie tłoczenia i ogrzewania kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy z powodzeniem zastąpi masło w rozmaitych wypiekach, należy go stosować w stosunku 1:1, czyli dodawać taką samą ilość, jaką w przepisie stanowiło masło. Pamiętajmy jednak, że nierafinowany olej cechuje charakterystyczny aromat kokosa, który może przeniknąć do przygotowywanej potrawy. Jeśli chcemy tego uniknąć, powinniśmy zaopatrzyć się w olej rafinowany. Taki oczyszczony produkt jest znacznie bardziej uniwersalny w zastosowaniu - nie wpływa na smak dań i warto na nim przede wszystkim smażyć, nie tylko ze względu na bezwonność, a także przez wzgląd na wyższą temperaturę palenia. Z kolei nierafinowany olej sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach, napojach, a także do duszenia czy gotowania w
niewysokich temperaturach.