8 zdrowych zamienników masła
Od wieków wykorzystujemy je do smażenia, pieczenia i smarowania pieczywa. Jednak dziś wiele osób stara się unikać masła, z powodu alergii na mleko, nietolerancji laktozy albo chęci ograniczenia spożywanych kalorii. Czym można zastąpić ten popularny produkt?
Nie tylko masło
Od wieków wykorzystujemy je do smażenia, pieczenia i smarowania pieczywa. Jednak dziś wiele osób stara się unikać masła, z powodu alergii na mleko, nietolerancji laktozy albo chęci ograniczenia spożywanych kalorii. Czym można zastąpić ten popularny produkt?
Awokado
Już Aztekowie nazywali ten owoc "masłem Boga", ponieważ 20-30 proc. jego składu stanowią zwykle tłuszcze, przede wszystkim bardzo korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają m.in. poziom "złego" cholesterolu. Także inne składniki awokado (witamina E, foliany i liczne antyoksydanty, takie jak luteina, która świetnie wpływa na wzrok) pomagają uniknąć poważnych chorób. Tłusty miąższ to świetny zamiennik masła, może być wykorzystywany zarówno do smarowania pieczywa (warto wówczas doprawić go odrobiną soli i pieprzu)
, jak i pieczenia (w przepisie łyżeczkę masła zastępujemy pół łyżeczką miąższu, a jeśli chcemy uniknąć zabarwienia wypieku na zielono możemy dodać trochę czekolady lub kakao).
Masło ghee
Produkt, od wieków ceniony w Indiach, gdzie wykorzystuje się go m.in. do celów sakralnych, to nic innego jak klarowane masło, wytwarzane w procesie długotrwałego gotowania na małym ogniu, podczas którego usuwa się wszelkie szumowiny i osady. Ghee może być przechowywanie przez długi czas poza lodówką i świetnie nadaje się do zwłaszcza do smażenia, ale także duszenia, pieczenia czy po prostu smarowania pieczywa. Charakteryzuje się bardzo miłym, lekko orzechowym smakiem. "Masło klarowane jest lepszym produktem niż margaryna i większość olejów rafinowanych!" - zachwyca się na swoim blogu Anna Lewandowska.
Hummus
Bardzo ciekawy zamiennik masła, ceniony zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu. Hummus to pasta z ciecierzycy, czosnku, pasty sezamowej, oliwy i soku z cytryny. Jest bogata m.in. w tryptofan, czyli aminokwas potrzebny organizmowi do wytwarzania serotoniny sprzyjającej "wyciszeniu" układu nerwowego. Dzięki dużej zawartości także innych cennych składników (potasu i witamin z grupy B) hummus poprawia jakość snu i nastrój, dlatego na kolację warto zjeść posmarowaną nim kanapkę.
Olej kokosowy
Powstaje w procesie tłoczenia i ogrzewania kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy z powodzeniem zastąpi masło w rozmaitych wypiekach, należy go stosować w stosunku 1:1, czyli dodawać taką samą ilość, jaką w przepisie stanowiło masło. Pamiętajmy jednak, że nierafinowany olej cechuje charakterystyczny aromat kokosa, który może przeniknąć do przygotowywanej potrawy. Jeśli chcemy tego uniknąć, powinniśmy zaopatrzyć się w olej rafinowany. Taki oczyszczony produkt jest znacznie bardziej uniwersalny w zastosowaniu - nie wpływa na smak dań i warto na nim przede wszystkim smażyć, nie tylko ze względu na bezwonność, a także przez wzgląd na wyższą temperaturę palenia. Z kolei nierafinowany olej sprawdzi się zwłaszcza w sałatkach, napojach, a także do duszenia czy gotowania w
niewysokich temperaturach.
Masło orzechowe
Świetny zamiennik masła, zarówno do smarowania pieczywa, tostów czy krakersów, jak i różnych wypieków, choć trzeba pamiętać, że nada ciastu lekko orzechowego smaku. Wbrew pozorom masło orzechowe wcale nie jest bardzo kalorycznym przysmakiem. To skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Orzeszki arachidowe - głównym składnik tego produktu, są źródłem witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizm. Zawierają m.in. cenną niacynę, odpowiedzialną za efektywną pracę układu pokarmowego i nerwowego.
Oliwa z oliwek
Popularny na całym świecie olej, otrzymywany w wyniku procesu tłoczenia miąższu owoców drzewa oliwnego, jest świetnym zamiennikiem masła w rozmaitych wypiekach: chlebie, ciastach czy muffinkach. Warto stosować go wówczas w stosunku 3:4 (jeżeli przepis wymaga np. filiżanki masła, można zastąpić je 3/4 filiżanki oliwy). Oliwa (zwłaszcza uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno, określana jako "extra vergine") zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, dzięki czemu wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Poza tym obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a nawet wspomaga odchudzanie.
Banany
Trudno wyliczyć wszystkie zalety tego owocu, skarbnicy błonnika, potasu czy witamin z grupy B. Purée z dojrzałych bananów może z powodzeniem zastąpić masło w rozmaitych wypiekach. Poza tym ich naturalna słodycz sprawia, że stają się świetnym zamiennikiem cukru, co też ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Ciasta z dodatkiem bananów należy jednak piec trochę krócej niż przysmaki z masłem (czas skracamy o około jedną czwartą), a także w nieco niższej temperaturze. Dzięki temu przysmaki nie wyschną.
Twaróg lub ricotta
Masło, szczególnie na kanapkach, warto zastąpić rodzimym twarogiem, źródłem pełnowartościowego białka, czyli ważnego budulca tkanek, kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Biały ser dostarcza witamin (zwłaszcza A, D i E) oraz ważnych składników mineralnych, przede wszystkim magnezu i potasu. Zamiast masłem, pieczywo możemy też posmarować włoską ricottą, powstającą z serwatki po produkcji serów podpuszczkowych z mleka koziego, krowiego lub owczego. Świetnie smakuje zarówno z dżemem czy świeżymi owocami, jak i pomidorem i ziołami.