8 zdrowych zamienników masła
Nie tylko masło
Od wieków wykorzystujemy je do smażenia, pieczenia i smarowania pieczywa. Jednak dziś wiele osób stara się unikać masła, z powodu alergii na mleko, nietolerancji laktozy albo chęci ograniczenia spożywanych kalorii. Czym można zastąpić ten popularny produkt?
Od wieków wykorzystujemy je do smażenia, pieczenia i smarowania pieczywa. Jednak dziś wiele osób stara się unikać masła, z powodu alergii na mleko, nietolerancji laktozy albo chęci ograniczenia spożywanych kalorii. Czym można zastąpić ten popularny produkt?
Awokado
Już Aztekowie nazywali ten owoc "masłem Boga", ponieważ 20-30 proc. jego składu stanowią zwykle tłuszcze, przede wszystkim bardzo korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają m.in. poziom "złego" cholesterolu. Także inne składniki awokado (witamina E, foliany i liczne antyoksydanty, takie jak luteina, która świetnie wpływa na wzrok) pomagają uniknąć poważnych chorób. Tłusty miąższ to świetny zamiennik masła, może być wykorzystywany zarówno do smarowania pieczywa (warto wówczas doprawić go odrobiną soli i pieprzu)
, jak i pieczenia (w przepisie łyżeczkę masła zastępujemy pół łyżeczką miąższu, a jeśli chcemy uniknąć zabarwienia wypieku na zielono możemy dodać trochę czekolady lub kakao).