Orzechy
Jedno z najzdrowszych źródeł białka, choć także i kalorii, o czym musimy pamiętać. Ale jeśli orzechy zjemy na śniadanie to i tak zdążymy "spalić" je w ciągu dnia, więc nie ma sobie czego żałować. Najlepiej zjedzmy włoskie - badania dowiodły, że są najzdrowsze - zawierają więcej przeciwutleniaczy i o lepszych właściwościach zdrowotnych niż jakiekolwiek inne orzechy - działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E. Zawierają także witaminy z grupy B, C i E, a także fosfor, magnez, żelazo, potas i sód. Mają dużo kwasu linolenowego, cennego dla komórek nerwowych. Orzechy świetnie wspomagają pracę mózgu. Możemy dodać je do kanapek lub zmiksować z mlekiem czy jogurtem na smoothie albo też posypać nimi płatki na mleku. Orzechowe białko przyczynia się również do stabilizacji cukru we krwi i likwiduje przyczyny zmęczenia, bólu głowy i drażliwości.
AD/mmch