8 zdrowych dodatków do śniadania
Wybierz chociaż jeden
Nie należy go pomijać, ani jeść w zbytnim pośpiechu. Najlepiej, by było zdrowe i dostarczało nam ważnych składników odżywczych. Jak to zrobić, gdy rano raczej brakuje nam czasu i ochoty na przygotowanie pracochłonnego posiłku? Zacznijmy od wyboru jednego zdrowego dodatku.
Nie należy go pomijać, ani jeść w zbytnim pośpiechu. Najlepiej, by było zdrowe i dostarczało nam ważnych składników odżywczych. Jak to zrobić, gdy rano raczej brakuje nam czasu i ochoty na przygotowanie pracochłonnego posiłku? Zacznijmy od wyboru jednego zdrowego dodatku.
Olej lniany
Płatki śniadaniowe dostarczą nam więcej energii, jeśli dodamy do nich... olej lniany. Nie ma on praktycznie żadnego smaku, można więc stosować go każdego dnia. Dlaczego? Przede wszystkim jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie z rodziny omega-3. Do sprawnego funkcjonowania potrzebuje ich mózg, stanowią materiał budulcowy błon komórkowych, pomagają w utrzymaniu zdrowego serca, pięknej skóry, włosów i paznokci. Proporcje kwasów omega-3 i omega-6 w oleju lnianym wynoszą 1:1, podczas gdy przeciętny człowiek spożywa je w proporcjach dochodzących często do 1:50 na rzecz kwasu omega-6, co prowadzi do wielu schorzeń - głównie chorób cywilizacyjnych. Jeśli nie chcemy dodawać go do płatków, możemy połączyć olej lniany z białym serem - to jeden z filarów słynnej diety dr Budwig.
AD/mmch