Placuszki bananowe
Placki robi się z różnych składników - najczęściej z ziemniaków albo jabłek. Równie smaczne wychodzą placuszki bananowe, które przygotowuje się błyskawicznie. Podajemy je z dodatkiem owoców, orzechów albo serkiem homogenizowanym. Można polać syropem klonowym.
*Składniki: *3 banany (najlepiej dojrzałe), 3 jajka, 2-3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, tłuszcz do smażenia (masło, masło klarowane, olej kokosowy).
*Wykonanie: *banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Składniki porządnie wymieszać, aż powstanie gładka masa (rózgą kuchenną, widelcem, mikserem). Tłuszcz rozgrzać na patelni. Nakładać niewielką porcję masy i smażyć z obu stron na brązowo.