Babeczki bananowe
Banany znakomicie pasują do wypieków. W tym przepisie łączymy je z orzechami i wspaniałym maślanym kremem. Te babeczki nie mogą się nie udać!
Składniki: 120 g miękkiego masła, 120 g cukru, 2 jajka (lekko ubite), 4 łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego, 2 dojrzałe banany (zmiksowane na gładko), 230 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g posiekanych orzechów (włoskich, brazylijskich, pekan) + garść do dekoracji, opcjonalnie 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, (na krem): 120 g miękkiego masła, 180 g cukru pudru.
Wykonanie: w dużej misce umieścić miękkie masło, cukier i ewentualnie wanilię, a następnie zmiksować na gładko (powinna powstać jasna, puszysta masa). Powoli dodać jajka, ponownie zmiksować, potem śmietanę albo jogurt i zmiksowane na gładko banany. Składniki połączyć. Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym stopniowo dodawać je do wcześniej przygotowanej masy, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodać posiekane orzechy, wymieszać. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami. Równomiernie wypełnić je masą. Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie wystudzić babeczki na kratce. Przygotować krem: miękkie masło przełożyć do miski i zmiksować, aż stanie się jasne i puszyste. Dodać cukier puder i raz jeszcze zmiksować. Gotowe babeczki udekorować kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy. Ozdobić orzechami.