Jajka po benedyktyńsku
Białko zawarte w jajku zawiera wszystkie niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne, których nie potrafimy wytworzyć i musimy dostarczać wraz z pożywieniem.
Świetnym pomysłem na wykwintne śniadanie są jajka po bendyktyńsku. Na grzankę z chleba czy bułki nakładamy plasterek podsmażonej szynki lub bekonu, na to wykładamy ostrożne jajko w koszulce (wcześniej należy wbić je do wrzącej wody zakwaszonej octem, gotować przez 3 minuty, wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym). Całość polewamy sosem holenderskim. Jak go zrobić? 4 żółtka ubijamy na parze z łyżką soku z cytryny, dodając powoli 100 g rozpuszczonego, gorącego masła, doprawiając szczyptą soli i białego pieprzu. Na koniec wszystko posypujemy szczypiorkiem i odrobiną pieprzu kajeńskiego.