Skomponuj wartościowy posiłek
Stanowią podstawowy składnik krwi czy hormonów, pomagają w regeneracji tkanek, regulują ciśnienie krwi, wspomagają odporność organizmu – długo można wyliczać funkcje białek, które są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Co jeść, by dostarczyć ich organizmowi jak najwięcej?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Królik w śmietanie
Królik wciąż rzadko gości na naszych stołach. Warto jednak w końcu docenić jego walory: delikatność, soczystość, niepowtarzalny smak o nutkach słodko-orzechowych, ale przede wszystkim imponujące właściwości odżywcze. Wśród mięs jest jednym z najbogatszych źródeł łatwo przyswajalnego białka.
Przygotowanie pysznej potrawy nie jest trudne. Wystarczy podzielić króliczą tuszkę na porcje, każdą natrzeć czosnkiem, solą oraz pieprzem i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Później obsmażyć na smalcu z cebulą i zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Dusić, aż mięso stanie się miękkie. Danie świetnie komponuje się z buraczkami.
Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Wątróbka wieprzowa to nie tylko bogate źródło wartościowego białka, ale również skarbnica dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi oraz licznych witamin (A, D, B2, B12, PP).
Jak ją przyrządzić? W najbardziej tradycyjny sposób – oczyszczoną z żyłek i błon wątróbkę moczymy przynajmniej godzinę w mleku, a następnie rumienimy na patelni z obu stron. Dodajemy podsmażone wcześniej jabłka (najlepiej twarde i kwaśne) oraz cebulę, chwilę dusimy, a na koniec doprawiamy majerankiem i solą.
Karp w galarecie
O karpiu przypominamy sobie zwykle tylko w okresie Bożego Narodzenia, jednak ta wartościowa ryba zasługuje na to, by gościć w naszej kuchni znacznie częściej. Jej mięso jest bowiem m.in. bogatym źródłem białka.
Dlatego warto przyrządzić karpia w galarecie. Po wyfiletowaniu i ugotowaniu mielimy jego mięso, dodajemy cebulę, tartą bułkę, jajka, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i garść rodzynków. Formujemy pulpety i zalewamy wywarem, w którym gotowała się ryba i włoszczyzna, z dodatkiem żelatyny.
Krewetki z grilla
Swoją popularność zawdzięczają smacznemu mięsu i niskiej zawartości tłuszczu. Krewetki to także bogate źródło białka, witamin z grupy B, niezwykle cennego selenu oraz… doskonały afrodyzjak.
Zwykle spożywamy je jako składnik rozmaitych dań kuchni azjatyckiej, jednak świetnie sprawdzą się także podczas grillowania. Wcześniej krewetki należy marynować przez około godzinę w zalewie z soku z cytryny, czosnku, pieprzu i natki pietruszki. Później układamy na ruszcie i podpiekamy po 2-3 minuty z każdej strony. Zbyt długa obróbka termiczna może spowodować, że mięso stanie się twarde i gumowate.
Zapiekanka z cheddarem
Żółtopomarańczowy ser, o ostrym i lekko orzechowym smaku to jeden z ulubionych produktów kuchni brytyjskiej, w ostatnich latach coraz bardziej ceniony również w Polsce. Cheddar jest bogatym źródłem wapnia i wartościowego białka, ale również niezbyt korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego należy go spożywać z umiarem.
Jeśli chcemy zjeść białkową bombę, przygotujmy prostą zapiekankę – w naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwy podgotowanych ziemniaków i brokułów oraz boczku podsmażonego z cebulą, zalewamy mlekiem z dodatkiem tymianku i rozmarynu, a na koniec posypujemy całość startym cheddarem. Danie należy piec przez około pół godziny w temperaturze 200 st.
Dal z soczewicą
Sztandarowe danie kuchni indyjskiej, którego bazę stanowią rośliny strączkowe, cenione ze względu na szczególnie wysoką zawartość białka. W dalu sprawdzi się zarówno soczewica, jak i ciecierzyca, groch czy fasola. Dzień przed gotowaniem warto je namoczyć w wodzie i zostawić na noc.
Istnieje wiele wersji tej potrawy, większość łączy obecność solidnej porcji cebuli i czosnku oraz aromatycznych przypraw: kminu rzymskiego, cynamonu, kurkumy, imbiru, papryki, chili czy curry. Warto też dodawać pomidory, kalafiora, marchewkę, szpinak czy bakłażana. Wszystko należy dusić kilka godzin, aż danie zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Zupa fasolowa
Bez przybyłej z Ameryki Południowej fasoli trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Każda jej odmiana dostarcza ogromnej dawki białka roślinnego, a także węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów.
Jak to wykorzystać? Przyrządzając zupę z fasoli. Na początku porządnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę, najlepiej dość wyrazistą i pikantną. Następnie na tej samej patelni podsmażamy czosnek z suszoną szałwią. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy namoczoną wcześniej fasolę, zalewamy bulionem drobiowym i wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, bez przykrycia. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem.
Jajka po benedyktyńsku
Białko zawarte w jajku zawiera wszystkie niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne, których nie potrafimy wytworzyć i musimy dostarczać wraz z pożywieniem.
Świetnym pomysłem na wykwintne śniadanie są jajka po bendyktyńsku. Na grzankę z chleba czy bułki nakładamy plasterek podsmażonej szynki lub bekonu, na to wykładamy ostrożne jajko w koszulce (wcześniej należy wbić je do wrzącej wody zakwaszonej octem, gotować przez 3 minuty, wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym). Całość polewamy sosem holenderskim. Jak go zrobić? 4 żółtka ubijamy na parze z łyżką soku z cytryny, dodając powoli 100 g rozpuszczonego, gorącego masła, doprawiając szczyptą soli i białego pieprzu. Na koniec wszystko posypujemy szczypiorkiem i odrobiną pieprzu kajeńskiego.