Rokitnik
Owoce rokitnika zawierają ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem). To znakomite źródło przede wszystkim witaminy C, ale także substancji odpowiedzialnych za wzrost odporności. Ma trzy razy więcej witaminy A niż marchewka, a witaminy E cztery razy więcej niż np. pestki słonecznika. Wśród innych witamin, których dostarczy jedzenie rokitnika należy wymienić witaminę D,K, P i z grupy B.
Produkt ten wykorzystywany jest w kuchni i w medycynie. Wyciąg z oleju z rokitnika ma właściwości przeciwgorączkowe. Zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych i biegunkach, a także w okresie ciąży i karmienia. W okresie częstych zmian pogody sprawdzi się jako naturalny suplement diety wzmacniający układ immunologiczny.