Nasiona chia
Chia, czyli szałwia argentyńska lub hiszpańska, to roślina pochodząca z Meksyku oraz z Gwatemali. Jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona - można z nich przygotować odżywczą potrawę oraz napoje.
Nasiona chia są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - ich stężenie wynosi blisko 60 proc. Głównie jest to kwas alfa-linolenowy. Stanowi on konieczny składnik diety, ponieważ organizm go nie syntezuje. Z badań wynika, że nasiona chia zawierają aż ośmiokrotnie więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, sześciokrotnie więcej wapnia niż mleko, czterokrotnie więcej selenu niż len i trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Stanowią także znakomite źródło żelaza, magnezu, fosforu i cynku, zawierają również witaminę E oraz z grupy B.
W nasionach jest 34 proc. tłuszczu, 25 proc. błonnika i 20 proc. łatwo przyswajalnego białka oraz przeciwutleniacze w dużej ilości (takie jak kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwercetyna, mirycetyna, flawonid kamferol). Ponadto nasiona chia nie zawierają glutenu.