8 powodów, dla których lepiej unikać napojów gazowanych

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Zrób to dla zdrowia

Obraz
© 123RF

Kuszą opakowaniami, kolorami i smakami. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem rozmaitych oranżad, lemoniad czy specjałów typu cola. Po napoje gazowane sięgamy bardzo chętnie, często nie zdając sobie nawet sprawy z ich szkodliwości.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Uwaga na cukier…

Obraz
© Shutterstock.com

Napoje gazowane są zwykle skarbnicą cukrów prostych – w 100 ml oranżady kryje się ich blisko 10 mg. Tymczasem ograniczenie sacharozy w diecie zaleca m.in. Światowa Organizacja Zdrowia. Zgodnie z rekomendacjami WHO powinna ona stanowić do 10 proc. energii dostarczanej organizmowi, ale najkorzystniej byłoby zejść do 5 proc. W Polsce ten wskaźnik przekracza zwykle 20 proc. Nic dziwnego, że – jak twierdzą autorzy opublikowanego niedawno raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje" – osoba której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia produktów słodzonych cukrem żyje przeciętnie o 15 lat krócej.

/ 9… i słodziki

Obraz
© 123RF

Cukier budzi dużo kontrowersji, dlatego producenci napojów gazowanych coraz częściej zastępują go słodzikami, najczęściej aspartamem, 180 razy bardziej słodkim, o niemal zerowej kaloryczności. Jednak może on również osłabiać układ odpornościowy, a także powodować bóle i zwroty głowy, bezsenność, napady padaczkowe, stany podniecenia, frustracji, depresji i ogólnego zaburzenia nastroju. Także nadmiar innego popularnego słodzika, acesulfamu-K, nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie – niekiedy powoduje uszkodzenia chromosomów, co w następstwie prowadzi do zmian genetycznych.

/ 9By wzdęcia i gazy nie męczyły

Obraz
© iStock.com

Bąbelki w napojach gazowanych są zazwyczaj dowodem na obecność w tego typu produktach dwutlenku węgla, który w naszym organizmie wywołuje rozmaite reakcje. Jedną z najpowszechniejszych konsekwencji są wzdęcia brzucha i gazy. Zmaga się z nimi nawet co trzeci mieszkaniec naszego kraju. Jak uniknąć tych dolegliwości? Modyfikując dietę i ograniczając spożycie oranżady czy coli.

/ 9Groźba otyłości

Obraz
© iStock.com

Badania amerykańskich naukowców nie pozostawiają wątpliwości – masowe spożycie słodzonych napojów gazowanych jest jednym z ważnych czynników odpowiedzialnych za epidemię otyłości w Stanach Zjednoczonych, dziś zagrażającą także Polakom. Tego typu produkty to skarbnica prostych węglowodanów, bardzo łatwo zamienianych w tłuszcz i składowanych przez organizm w postaci tkanki tłuszczowej. Napoje gazowane spowalniają również tempo przemiany materii.

/ 9Próchnica zbiera żniwo

Obraz
© 123RF

Aż 80 proc. Polaków ma próchnicę – wynika z najnowszych danych Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego. To m.in. efekt spożywania napojów gazowanych, bogatych w cukry proste, których fermentację powodują bakterie obecne w jamie ustnej. W wyniku tych reakcji powstają związki niszczące szkliwo zębów. Jego uszkodzenia powodują również kwasy obecne w tego typu produktach.

/ 9Ach, ta zgaga

Obraz
© Shutterstock.com

Dwutlenek węgla i kwasy, które dostarczamy organizmowi wraz z napojem gazowanym, rozciągają ściany żołądka, zwłaszcza jego dno, co sprzyja rozmaitym zaburzeniom przewodu pokarmowego. Jednym z nich jest zgaga, czyli piekący ból w przełyku, a niekiedy także w krtani, za mostkiem czy w klatce piersiowej. Kobiety skarżą się ten problem znacznie częściej niż mężczyźni, szczególnie w okresie ciąży, gdy szalejący progesteron rozluźnia mięśnie przełyku, do którego cofa się treść pokarmowa z żołądka. Należy wówczas wyeliminować napoje gazowane z diety.

/ 9Ryzyko cukrzycy

Obraz
© 123RF

Napoje gazowane stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych, których spożywanie może prowadzić do szybkiego, gwałtownego wzrostu poziomu zarówno glukozy, jak i insuliny we krwi. Ryzyko cukrzycy wiąże się również z wysokim indeksem glikemicznym tych produktów. Pamiętajmy też, że napoje typu cola zawierają zwykle karmel – skarbnicę końcowych produktów glikacji, które mogą zwiększać insulinooporność i sprzyjać procesom zapalnym.

/ 9Gdy organizm jest zakwaszony…

Obraz
© 123RF

Często się przeziębiasz? Uskarżasz się na wahania nastrojów lub brak energii? Twoja cera jest daleka od ideału? Jeśli wyniki badań wykluczają inne dolegliwości, przyczyną takich problemów może być zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Nasza krew powinna mieć odczyn zasadowy i pH wynoszące ok. 7. Zazwyczaj jest ona jednak zbyt kwaśna, na co wpływa m.in. nadmierne spożywanie napojów gazowanych. Choć w smaku są one zwykle bardzo słodkie, dostarczają też dużo kwasów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości