Budyń jaglany z bakaliami
*Składniki: *pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki wody, szklanka mleka (może być roślinne), łyżeczka masła albo oleju kokosowego, łyżka rodzynek albo suszonej żurawiny, kilka suszonych moreli (posiekanych), 2-3 daktyle (posiekane), wiórki albo płatki kokosowe, syrop klonowy (opcjonalnie)
*Wykonanie: *kaszę przesypać na sitko i dwukrotnie przelać wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. Umieścić w garnku. Zalać wodą oraz mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 15-20 minut - w tym czasie kaszy nie należy mieszać. Po ugotowaniu kaszę zblendować na gładko. Dodać łyżeczkę masła albo oleju kokosowego, dokładnie wymieszać. Dodać bakalie - rodzynki, posiekane morele i daktyle. Przemieszać, posypać wiórkami albo płatkami kokosowymi. Opcjonalnie można polać syropem klonowym.