Warto jeść produkty o obniżonej zawartości tłuszczu
Związane jest to z niepotwierdzonym naukowo zaleceniem, by spożywać jak najmniej tłuszczu. W sklepach znajdziemy więc wiele produktów typu "low-fat" czy "light". Dietetycy przestrzegają jednak, że taka żywność może przynieść więcej szkody niż pożytku - głównie z tego powodu, że by zachować smak produktu, dodaje się do nich cukier. A ten szkodzi nam najbardziej. Skutek taki, że żywność "low-fat" nierzadko... jest bardziej kaloryczna od swoich "normalnych" odpowiedników. W tego typu artykułach często nie brakuje też sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku itp. Żywność o obniżonej zawartości tłuszczu zazwyczaj jest bezwartościowa - a przede wszystkim pozbawiona rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Naturalne tłuszcze są zdrowszą opcją, a jeśli martwimy się o sylwetkę, trzeba po prostu zachować umiar w jedzeniu.