8 kłamstw na temat tłuszczu
Tłuste, więc niezdrowe
Wiele mówi się na temat szkodliwego działania tłuszczów nasyconych, diet wysokotłuszczowych czy produktów z cholesterolem. Tyle że sporo tych przekonań nie potwierdziły żadne badania. Rozprawmy się więc z "tłustymi" mitami.
Wiele mówi się na temat szkodliwego działania tłuszczów nasyconych, diet wysokotłuszczowych czy produktów z cholesterolem. Tyle że sporo tych przekonań nie potwierdziły żadne badania. Rozprawmy się więc z "tłustymi" mitami.
Pokarmy bogate w cholesterol (takie jak jajka) szkodzą
Niektóre produkty nazywa się bombami cholesterolowymi, przed którymi przestrzegają dietetycy. To m.in. jajka (zwłaszcza żółtka), tłuste mleko, masło, żółte sery, dziczyzna, czerwone mięso. Tymczasem jajko jest jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Brakuje dowodów na to, że przyjmowanie cholesterolu w pokarmie wpływa na podniesienie złego cholesterolu we krwi (frakcji LDL). W literaturze naukowej można spotkać się nawet ze stwierdzeniem, że jedzenie jajek nie ma widocznego wpływu na poziom cholesterol aż u 70 proc. populacji, natomiast u 30 proc. ich spożycie podnosi poziom zarówno złego, jak i dobrego cholesterolu.