Pigwówka
Składniki: 1,5 kg pigwy, 700 g cukru, 1 litr spirytusu (70 proc.), skórka z 1 pomarańczy, 8 goździków.
Sposób przygotowania: pigwy oczyścić z nasion, a następnie pokroić w cienkie półtalarki. Owoce, skórkę z pomarańczy oraz goździki zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem. Po tym czasie alkohol zlać i odstawić w szczelnie zamkniętej butelce. Owoce zasypać cukrem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie odsączyć je (można ich użyć np. do ciasta)
, a powstały likier połączyć ze wcześniej zlanym alkoholem. Tak uzyskaną nalewkę przelać do butelek i trzymać 2,5 miesiąca w ciemnym miejscu - im dłużej, tym lepiej będzie smakować.
Jak działa? Wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca.