8 domowych, smacznych i zdrowych nalewek
Domowe nalewki niegdyś robiono w każdym polskim domu i był to kulinarny rytuał na koniec wakacji i początek jesieni. Aromatyczne trunki, doprawione według własnego smaku, to smaczne remedium na wiele dolegliwości, w tym zimowe przeziębienie i osłabienie. Dziś warto odświeżyć tę tradycję. Oto kilka popularnych przepisów, jak i nowe, nietypowe połączenia smaków.
Kieliszek naleweczki na zdrowie
Domowe nalewki niegdyś robiono w każdym polskim domu i był to kulinarny rytuał na koniec wakacji i początek jesieni. Aromatyczne trunki, doprawione według własnego smaku, to smaczne remedium na wiele dolegliwości, w tym zimowe przeziębienie i osłabienie. Dziś warto odświeżyć tę tradycję. Oto kilka popularnych przepisów, jak i nowe, nietypowe połączenia smaków.
Pigwówka
Składniki: 1,5 kg pigwy, 700 g cukru, 1 litr spirytusu (70 proc.), skórka z 1 pomarańczy, 8 goździków.
Sposób przygotowania: pigwy oczyścić z nasion, a następnie pokroić w cienkie półtalarki. Owoce, skórkę z pomarańczy oraz goździki zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem. Po tym czasie alkohol zlać i odstawić w szczelnie zamkniętej butelce. Owoce zasypać cukrem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie odsączyć je (można ich użyć np. do ciasta)
, a powstały likier połączyć ze wcześniej zlanym alkoholem. Tak uzyskaną nalewkę przelać do butelek i trzymać 2,5 miesiąca w ciemnym miejscu - im dłużej, tym lepiej będzie smakować.
Jak działa? Wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca.
Jeżynówka
Litr soku wyciśniętego z dojrzałych i świeżych jeżyn połączyć z 500 ml wódki i wsypać pół kilograma cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na miesiąc. Raz po raz warto poruszać słojem. Po upływie miesiąca miksturę trzeba odcedzić i rozlać do butelek, który powinny leżakować około 6 miesięcy.
Dla urozmaicenia smaku i wartości odżywczych tego alkoholu dobrze jest poeksperymentować ze składnikami. Z jeżynami doskonale komponuje się miód gryczany, który świetnie wpływa na układ krążenia. Kilogram owoców należy umieścić w dużym słoju - najlepiej warstwami, przesypując cukrem (około pół kilograma na taką ilość jeżyn), a całość zalać 125 ml miodu. Następnie dodać 300 ml wódki i pół litra spirytusu. Dokładnie wymieszać i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzić i rozlać do butelek. Po pół roku w ciemnym pomieszczeniu nalewka będzie gotowa do spożycia.
Jak działa? To naturalny sposób na wzmocnienie organizmu w okresie przeziębienia. Działa napotnie, przeciwgorączkowo.
Nalewka jarzębinowa
Składniki: 1 kg jarzębiny, 500 ml wódki, 250 g cukru, 250 ml spirytusu.
Przygotowanie: owoce umyć, przemrozić. Usunąć gałązki, a następnie owoce przelać wrzątkiem, umieścić w dużym słoju i zalać wódką. Odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać alkohol do butelki, owoce zasypać cukrem i zakręcić słój. Odstawić w ciemne miejsce na tydzień (w tym czasie dwa razy dokładnie wymieszać zawartość słoja). Zlać sok i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Przefiltrować, połączyć ze spirytusem i rozlać do butelek. Odstawić na minimum miesiąc.
Jak działa? Ze względu na właściwości jarzębiny polecana jest szczególnie na problemy z drogami moczowymi.
Nalewka gruszkowa
Składniki: 2 kg gruszek, 500 g cukru, 1 laska cynamonu, skóra cytrynowa (1 pasek lub 1 łyżeczka), 500 ml wódki, 500 ml spirytusu.
Przygotowanie: umyte gruszki pokroić w ćwiartki, nie obierać, ale usunąć gniazda nasienne. Włożyć warstwami do dużego słoja, przesypując cukrem. Zamknąć i odstawić na 4 dni, pamiętając o potrząsaniu słojem raz dziennie. Do mieszanki dodać cynamon, skórkę i alkohol. Zamknąć i odstawić na ok. miesiąc. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, rozlać do szczelnie zamykanych butelek i odstawić do leżakowania na 2 miesiące. Owoce można zjeść solo lub wykorzystać do wypieków.
Jak działa? Nie tylko wzmacnia organizm, ale przede wszystkim korzystnie wpływa na układ trawienny, poprawiając metabolizm.
Miętówka
Składniki: 200 g liści mięty, 300 g cukru, 250 ml spirytusu, 250 ml wódki, 500 ml przegotowanej wody.
Przygotowanie: umyte i posiekane liście ułożyć w słoju i zasypać cukrem. Wlać wódkę i spirytus. Słój zakręcić, potrząsnąć i odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząsać zawartością. Po tym czasie nalewkę przelać przez sitko, odcisnąć płyn z liści. Połączyć miksturę z wodą, rozlać do butelek. Odstawić na miesiąc leżakowania, aby nalewka dojrzała.
Jak działa? To naturalne remedium na problemy trawienne. Dodatkowo udrożnia górne drogi oddechowe i pomaga złagodzić silny katar.
Malinówka
Składniki: 1 kg malin, 1 litr spirytusu, syrop cukrowy (z 1 lita wody i 25 dkg cukru).
Przygotowanie: maliny zalać spirytusem i odstawić w słoneczne miejsce na miesiąc. Następnie zlać nalewkę, przefiltrowując przez bibułę i połączyć z syropem cukrowym. Szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień. Po tygodniu ponownie przefiltrować i rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić na pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak działa? Pomoże w przypadku wysokiej gorączki, działa napotnie i przeciwkaszlowo. Dobrze wpływa też na pracę przewodu pokarmowego.
Nalewka z orzechów włoskich
Składniki: 10 niedojrzałych orzechów włoskich, 1 litr wódki, 3 łyżki cukru
Przygotowanie: orzechy - wraz z niedojrzałą, zieloną łupiną - drobno pokroić, wsypać do słoja i zalać wódką. Pozostawić na miesiąc, aż płyn stanie się ciemnobrunatny. Po tym czasie zlać płyn z orzechów do innego naczynia, filtrując go przez gazę. Orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 2 tygodnie. Powstały syrop cukrowy połączyć z nalewką i pozostawić do sklarowania.
Jak działa? Przede wszystkim świetnie wpływa na niestrawność. Likwiduje bóle żołądka i jelit.
Nalewka cytrynowa z nutą imbiru
Składniki: 100 g świeżego imbiru, 2 duże cytryny o grubej skórce, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, 3/4 litra wódki.
Przygotowanie: imbir pokroić w paski. Cytryny sparzyć i pokroić w plasterki. Składniki umieścić w słoju i zasypać cukrem. Dodać miód, zalać wódką, zakręcić i potrząsnąć. Odstawić na 2 miesiące, co kilka dni wstrząsając słojem. Po upływie 2 miesięcy nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kolejny miesiąc.
Jak działa? Zwalcza bakterie, likwiduje też nudności i mdłości. Leczy zaburzenia trawienne spowodowane małym wytwarzaniem soków żołądkowych. Poprawia apetyt, działa rozgrzewająco.