8 domowych, smacznych i zdrowych nalewek

Domowe nalewki niegdyś robiono w każdym polskim domu i był to kulinarny rytuał na koniec wakacji i początek jesieni. Aromatyczne trunki, doprawione według własnego smaku, to smaczne remedium na wiele dolegliwości, w tym zimowe przeziębienie i osłabienie. Dziś warto odświeżyć tę tradycję. Oto kilka popularnych przepisów, jak i nowe, nietypowe połączenia smaków.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Kieliszek naleweczki na zdrowie

Obraz
© Shutterstock.com

Domowe nalewki niegdyś robiono w każdym polskim domu i był to kulinarny rytuał na koniec wakacji i początek jesieni. Aromatyczne trunki, doprawione według własnego smaku, to smaczne remedium na wiele dolegliwości, w tym zimowe przeziębienie i osłabienie. Dziś warto odświeżyć tę tradycję. Oto kilka popularnych przepisów, jak i nowe, nietypowe połączenia smaków.

/ 9Pigwówka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1,5 kg pigwy, 700 g cukru, 1 litr spirytusu (70 proc.), skórka z 1 pomarańczy, 8 goździków.

Sposób przygotowania: pigwy oczyścić z nasion, a następnie pokroić w cienkie półtalarki. Owoce, skórkę z pomarańczy oraz goździki zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem. Po tym czasie alkohol zlać i odstawić w szczelnie zamkniętej butelce. Owoce zasypać cukrem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie odsączyć je (można ich użyć np. do ciasta)
, a powstały likier połączyć ze wcześniej zlanym alkoholem. Tak uzyskaną nalewkę przelać do butelek i trzymać 2,5 miesiąca w ciemnym miejscu - im dłużej, tym lepiej będzie smakować.
Jak działa? Wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca.

/ 9Jeżynówka

Obraz
© 123RF.COM

Litr soku wyciśniętego z dojrzałych i świeżych jeżyn połączyć z 500 ml wódki i wsypać pół kilograma cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na miesiąc. Raz po raz warto poruszać słojem. Po upływie miesiąca miksturę trzeba odcedzić i rozlać do butelek, który powinny leżakować około 6 miesięcy.

Dla urozmaicenia smaku i wartości odżywczych tego alkoholu dobrze jest poeksperymentować ze składnikami. Z jeżynami doskonale komponuje się miód gryczany, który świetnie wpływa na układ krążenia. Kilogram owoców należy umieścić w dużym słoju - najlepiej warstwami, przesypując cukrem (około pół kilograma na taką ilość jeżyn), a całość zalać 125 ml miodu. Następnie dodać 300 ml wódki i pół litra spirytusu. Dokładnie wymieszać i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzić i rozlać do butelek. Po pół roku w ciemnym pomieszczeniu nalewka będzie gotowa do spożycia.

Jak działa? To naturalny sposób na wzmocnienie organizmu w okresie przeziębienia. Działa napotnie, przeciwgorączkowo.

/ 9Nalewka jarzębinowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg jarzębiny, 500 ml wódki, 250 g cukru, 250 ml spirytusu.

Przygotowanie: owoce umyć, przemrozić. Usunąć gałązki, a następnie owoce przelać wrzątkiem, umieścić w dużym słoju i zalać wódką. Odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać alkohol do butelki, owoce zasypać cukrem i zakręcić słój. Odstawić w ciemne miejsce na tydzień (w tym czasie dwa razy dokładnie wymieszać zawartość słoja). Zlać sok i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Przefiltrować, połączyć ze spirytusem i rozlać do butelek. Odstawić na minimum miesiąc.

Jak działa? Ze względu na właściwości jarzębiny polecana jest szczególnie na problemy z drogami moczowymi.

/ 9Nalewka gruszkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg gruszek, 500 g cukru, 1 laska cynamonu, skóra cytrynowa (1 pasek lub 1 łyżeczka), 500 ml wódki, 500 ml spirytusu.

Przygotowanie: umyte gruszki pokroić w ćwiartki, nie obierać, ale usunąć gniazda nasienne. Włożyć warstwami do dużego słoja, przesypując cukrem. Zamknąć i odstawić na 4 dni, pamiętając o potrząsaniu słojem raz dziennie. Do mieszanki dodać cynamon, skórkę i alkohol. Zamknąć i odstawić na ok. miesiąc. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, rozlać do szczelnie zamykanych butelek i odstawić do leżakowania na 2 miesiące. Owoce można zjeść solo lub wykorzystać do wypieków.

Jak działa? Nie tylko wzmacnia organizm, ale przede wszystkim korzystnie wpływa na układ trawienny, poprawiając metabolizm.

/ 9Miętówka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g liści mięty, 300 g cukru, 250 ml spirytusu, 250 ml wódki, 500 ml przegotowanej wody.

Przygotowanie: umyte i posiekane liście ułożyć w słoju i zasypać cukrem. Wlać wódkę i spirytus. Słój zakręcić, potrząsnąć i odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząsać zawartością. Po tym czasie nalewkę przelać przez sitko, odcisnąć płyn z liści. Połączyć miksturę z wodą, rozlać do butelek. Odstawić na miesiąc leżakowania, aby nalewka dojrzała.

Jak działa? To naturalne remedium na problemy trawienne. Dodatkowo udrożnia górne drogi oddechowe i pomaga złagodzić silny katar.

/ 9Malinówka

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kg malin, 1 litr spirytusu, syrop cukrowy (z 1 lita wody i 25 dkg cukru).

Przygotowanie: maliny zalać spirytusem i odstawić w słoneczne miejsce na miesiąc. Następnie zlać nalewkę, przefiltrowując przez bibułę i połączyć z syropem cukrowym. Szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień. Po tygodniu ponownie przefiltrować i rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić na pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak działa? Pomoże w przypadku wysokiej gorączki, działa napotnie i przeciwkaszlowo. Dobrze wpływa też na pracę przewodu pokarmowego.

/ 9Nalewka z orzechów włoskich

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 10 niedojrzałych orzechów włoskich, 1 litr wódki, 3 łyżki cukru

Przygotowanie: orzechy - wraz z niedojrzałą, zieloną łupiną - drobno pokroić, wsypać do słoja i zalać wódką. Pozostawić na miesiąc, aż płyn stanie się ciemnobrunatny. Po tym czasie zlać płyn z orzechów do innego naczynia, filtrując go przez gazę. Orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 2 tygodnie. Powstały syrop cukrowy połączyć z nalewką i pozostawić do sklarowania.

Jak działa? Przede wszystkim świetnie wpływa na niestrawność. Likwiduje bóle żołądka i jelit.

/ 9Nalewka cytrynowa z nutą imbiru

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 100 g świeżego imbiru, 2 duże cytryny o grubej skórce, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, 3/4 litra wódki.

Przygotowanie: imbir pokroić w paski. Cytryny sparzyć i pokroić w plasterki. Składniki umieścić w słoju i zasypać cukrem. Dodać miód, zalać wódką, zakręcić i potrząsnąć. Odstawić na 2 miesiące, co kilka dni wstrząsając słojem. Po upływie 2 miesięcy nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kolejny miesiąc.

Jak działa? Zwalcza bakterie, likwiduje też nudności i mdłości. Leczy zaburzenia trawienne spowodowane małym wytwarzaniem soków żołądkowych. Poprawia apetyt, działa rozgrzewająco.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości