Aspartam
Aspartam to najpopularniejszy sztuczny zamiennik cukru. Zawarty jest on w wielu produktach spożywczych określanych mianem light, ale nie tylko. Znajdziemy go przede wszystkim w gumie do żucia, galaretkach, smakowych wodach mineralnych, ale i w lekach - np. w tabletkach do ssania czy w tabletkach musujących.
Dyskusja na temat szkodliwości aspartamu trwa już bardzo długo. Jego zwiększone spożycie może powodować obumieranie komórek nerwowych. Dlaczego? Podczas trawienia aspartam rozkładnia się na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol. Z kwasu asparaginowego powstaje asparaginian - neuroprzekaźnik. Zbyt duże stężenie neuroprzekaźników powoduje nadmierne pobudzenie i w rezultacie ich śmierć. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił bezpieczną ilość dziennego spożycia sztucznego słodzika - wynosi ona 40 mg aspartamu na kilogram masy ciała (to ok. 17 puszek napoju dietetycznego dziennie spożywanych przez dorosłego człowieka o wadze 70 kg).