7 szkodliwych dodatków do żywności obecnych w naszej diecie

Bardzo często spotykamy w sklepie osobę uważnie analizującą to, co napisane jest na etykiecie danego produktu. To bardzo dobry nawyk - żywność napakowana jest chemią, więc warto wiedzieć, czego dostarczamy sobie i swoim najbliższym. Oto lista szkodliwych dodatków do żywności, które obecne są w naszej codziennej diecie.

Obraz

/ 7Glutaminian sodu

Obraz
© 123RF

Zdarza nam się spotkać w sklepie osobę uważnie analizującą to, co napisane jest na etykiecie danego produktu. To bardzo dobry nawyk - żywność napakowana jest chemią, więc warto wiedzieć, czego dostarczamy sobie i swoim najbliższym. Oto lista szkodliwych dodatków do żywności, które obecne są w naszej codziennej diecie.

Coraz częściej na opakowaniach produktów spotykamy napis: "bez dodatku glutaminianu sodu". Czym jest ten tajemniczy glutaminian (E621)? Jest on powszechnie używany ze względu na to, że wzmacnia smak i zapach żywności. I znajduje się w produktach, które mają za zadanie podkręcić te walory.

Glutaminian sodu obecny jest w kostkach rosołowych, mieszankach przypraw, chipsach, fast-foodach, zupkach w proszku czy wędlinach. Substancję oskarżano o powodowanie migren, astmy oskrzelowej, kołatania serca, otyłość czy obumieranie komórek nerwowych. Część z tych zarzutów obalono, a część nadal nie jest do końca zbadana. Jedno jest pewne - na ten składnik należy uważać.

/ 7Aspartam

Obraz
© 123RF

Aspartam to najpopularniejszy sztuczny zamiennik cukru. Zawarty jest on w wielu produktach spożywczych określanych mianem light, ale nie tylko. Znajdziemy go przede wszystkim w gumie do żucia, galaretkach, smakowych wodach mineralnych, ale i w lekach - np. w tabletkach do ssania czy w tabletkach musujących.

Dyskusja na temat szkodliwości aspartamu trwa już bardzo długo. Jego zwiększone spożycie może powodować obumieranie komórek nerwowych. Dlaczego? Podczas trawienia aspartam rozkładnia się na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol. Z kwasu asparaginowego powstaje asparaginian - neuroprzekaźnik. Zbyt duże stężenie neuroprzekaźników powoduje nadmierne pobudzenie i w rezultacie ich śmierć. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił bezpieczną ilość dziennego spożycia sztucznego słodzika - wynosi ona 40 mg aspartamu na kilogram masy ciała (to ok. 17 puszek napoju dietetycznego dziennie spożywanych przez dorosłego człowieka o wadze 70 kg).

/ 7Benzoesan sodu

Obraz
© 123RF

Benzoesan sodu (E211) to jeden z najpopularniejszych konserwantów. Ze względu na właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze dodawany jest do wielu produktów (m.in. do majonezów, zup, gotowych sosów)
. Dzięki niemu żywność jest dłużej przydatna do spożycia.

Spożywanie benzoesanu sodu w dużych ilościach może wywoływać podrażnienie żołądka i w efekcie bóle brzucha. Producenci żywności mają na to odpowiedź - podobno stosowane przez nich dawki nie powinny szkodzić. Są jednak gorsze scenariusze nadużywania tego składnika. W napojach gazowanych znajduje się duża dawka witaminy C, która w połączeniu z obecnym w nich benzoesanem sodu może powodować tworzenie rakotwórczego benzenu. Na przyspieszenie tego procesu mają wpływ wysoka temperatura oraz promienie słoneczne. Dlatego należy szczególnie uważać latem, kiedy pragnienie i ochota na zimne, gazowane napoje rośnie.

/ 7Kwasy tłuszczowe typu trans

Obraz
© 123RF

Kwasy tłuszczowe typu trans podnoszą stężenie złego cholesterolu (LDL), obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i mogą powodować choroby układu krążenia. Jeżeli spożywasz margarynę czy tłuszcze piekarnicze, powinieneś uważać. Co ciekawe, producenci żywności nie muszą zamieszczać na etykietach informacji o tym, że znajdują się one w danym produkcie. Dlatego tak ciężko się przed nimi uchronić.

/ 7Azotyn sodu

Obraz
© 123RF

Azotyn sodu (E250) to nic innego jak "super-sól", która ma na celu podkręcenie smaku i wzmocnienie aromatu jedzenia. Substancja ta pozwala żywności zachować piękny kolor i wpływa na wydłużenie przydatności do spożycia. Azotyn sodu stosuje się do peklowania mięsa - jest zatem obecny najczęściej w wędlinach czy parówkach. Dopuszczalna dawka tego środka wynosi 0,06 mg na kilogram masy ciała. Jeśli ją przekroczymy, staje się on szkodliwy dla zdrowia - powoduje zatrucie organizmu, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy. Niektórzy dietetycy twierdzą, że może on mieć również właściwości rakotwórcze i w związku z tym namawiają do całkowitego wyeliminowania go z diety.

/ 7Substancje przeciwzbrylające

Obraz
© 123RF

Substancje przeciwzbrylające to nic innego, jak substancje zapobiegające sklejaniu się produktów takich jak sól, cukier puder czy koncentraty. W ich skład wchodzą węglany, krzemiany czy fosforany zawierające aluminium. Wysoki poziom metalu w mózgu może doprowadzić do choroby Alzheimera.

/ 7Bisfenol A

Obraz
© 123RF

Bisfenol A stosowany jest do produkcji tworzyw sztucznych, w tym plastiku poliwęglanowego. Mamy z nim do czynienia, kiedy korzystamy z przezroczystych wyrobów z plastiku. Z tego surowca produkuje się także żywice epoksydowe - znajdują się one m.in. w aluminiowych puszkach do konserw. Naukowcy z Teksasu odkryli, że pochodne bisfenolu A mogą zwiększać ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy oraz raka - piersi i prostaty.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości