7 szkodliwych dodatków do żywności obecnych w naszej diecie

Bardzo często spotykamy w sklepie osobę uważnie analizującą to, co napisane jest na etykiecie danego produktu. To bardzo dobry nawyk - żywność napakowana jest chemią, więc warto wiedzieć, czego dostarczamy sobie i swoim najbliższym. Oto lista szkodliwych dodatków do żywności, które obecne są w naszej codziennej diecie.

Obraz

/ 7Glutaminian sodu

Obraz
© 123RF

Zdarza nam się spotkać w sklepie osobę uważnie analizującą to, co napisane jest na etykiecie danego produktu. To bardzo dobry nawyk - żywność napakowana jest chemią, więc warto wiedzieć, czego dostarczamy sobie i swoim najbliższym. Oto lista szkodliwych dodatków do żywności, które obecne są w naszej codziennej diecie.

Coraz częściej na opakowaniach produktów spotykamy napis: "bez dodatku glutaminianu sodu". Czym jest ten tajemniczy glutaminian (E621)? Jest on powszechnie używany ze względu na to, że wzmacnia smak i zapach żywności. I znajduje się w produktach, które mają za zadanie podkręcić te walory.

Glutaminian sodu obecny jest w kostkach rosołowych, mieszankach przypraw, chipsach, fast-foodach, zupkach w proszku czy wędlinach. Substancję oskarżano o powodowanie migren, astmy oskrzelowej, kołatania serca, otyłość czy obumieranie komórek nerwowych. Część z tych zarzutów obalono, a część nadal nie jest do końca zbadana. Jedno jest pewne - na ten składnik należy uważać.

/ 7Aspartam

Obraz
© 123RF

Aspartam to najpopularniejszy sztuczny zamiennik cukru. Zawarty jest on w wielu produktach spożywczych określanych mianem light, ale nie tylko. Znajdziemy go przede wszystkim w gumie do żucia, galaretkach, smakowych wodach mineralnych, ale i w lekach - np. w tabletkach do ssania czy w tabletkach musujących.

Dyskusja na temat szkodliwości aspartamu trwa już bardzo długo. Jego zwiększone spożycie może powodować obumieranie komórek nerwowych. Dlaczego? Podczas trawienia aspartam rozkładnia się na kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol. Z kwasu asparaginowego powstaje asparaginian - neuroprzekaźnik. Zbyt duże stężenie neuroprzekaźników powoduje nadmierne pobudzenie i w rezultacie ich śmierć. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił bezpieczną ilość dziennego spożycia sztucznego słodzika - wynosi ona 40 mg aspartamu na kilogram masy ciała (to ok. 17 puszek napoju dietetycznego dziennie spożywanych przez dorosłego człowieka o wadze 70 kg).

/ 7Benzoesan sodu

Obraz
© 123RF

Benzoesan sodu (E211) to jeden z najpopularniejszych konserwantów. Ze względu na właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze dodawany jest do wielu produktów (m.in. do majonezów, zup, gotowych sosów)
. Dzięki niemu żywność jest dłużej przydatna do spożycia.

Spożywanie benzoesanu sodu w dużych ilościach może wywoływać podrażnienie żołądka i w efekcie bóle brzucha. Producenci żywności mają na to odpowiedź - podobno stosowane przez nich dawki nie powinny szkodzić. Są jednak gorsze scenariusze nadużywania tego składnika. W napojach gazowanych znajduje się duża dawka witaminy C, która w połączeniu z obecnym w nich benzoesanem sodu może powodować tworzenie rakotwórczego benzenu. Na przyspieszenie tego procesu mają wpływ wysoka temperatura oraz promienie słoneczne. Dlatego należy szczególnie uważać latem, kiedy pragnienie i ochota na zimne, gazowane napoje rośnie.

/ 7Kwasy tłuszczowe typu trans

Obraz
© 123RF

Kwasy tłuszczowe typu trans podnoszą stężenie złego cholesterolu (LDL), obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i mogą powodować choroby układu krążenia. Jeżeli spożywasz margarynę czy tłuszcze piekarnicze, powinieneś uważać. Co ciekawe, producenci żywności nie muszą zamieszczać na etykietach informacji o tym, że znajdują się one w danym produkcie. Dlatego tak ciężko się przed nimi uchronić.

/ 7Azotyn sodu

Obraz
© 123RF

Azotyn sodu (E250) to nic innego jak "super-sól", która ma na celu podkręcenie smaku i wzmocnienie aromatu jedzenia. Substancja ta pozwala żywności zachować piękny kolor i wpływa na wydłużenie przydatności do spożycia. Azotyn sodu stosuje się do peklowania mięsa - jest zatem obecny najczęściej w wędlinach czy parówkach. Dopuszczalna dawka tego środka wynosi 0,06 mg na kilogram masy ciała. Jeśli ją przekroczymy, staje się on szkodliwy dla zdrowia - powoduje zatrucie organizmu, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy. Niektórzy dietetycy twierdzą, że może on mieć również właściwości rakotwórcze i w związku z tym namawiają do całkowitego wyeliminowania go z diety.

/ 7Substancje przeciwzbrylające

Obraz
© 123RF

Substancje przeciwzbrylające to nic innego, jak substancje zapobiegające sklejaniu się produktów takich jak sól, cukier puder czy koncentraty. W ich skład wchodzą węglany, krzemiany czy fosforany zawierające aluminium. Wysoki poziom metalu w mózgu może doprowadzić do choroby Alzheimera.

/ 7Bisfenol A

Obraz
© 123RF

Bisfenol A stosowany jest do produkcji tworzyw sztucznych, w tym plastiku poliwęglanowego. Mamy z nim do czynienia, kiedy korzystamy z przezroczystych wyrobów z plastiku. Z tego surowca produkuje się także żywice epoksydowe - znajdują się one m.in. w aluminiowych puszkach do konserw. Naukowcy z Teksasu odkryli, że pochodne bisfenolu A mogą zwiększać ryzyko otyłości, nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy oraz raka - piersi i prostaty.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał