Zielona kawa
Ziarna zielonej kawy zawierają sporo kwasu chlorogenowego (ACG), który jest naturalnym polifenolem mającym silne właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega postępowaniu procesów starzenia się organizmu i rozwojowi komórek rakowych. W napoju znajduje się też kwas kawowy. Ma on właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe, a przy tym również jest antyoksydantem. Picie zielonej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn i podkręca tempo przemiany materii. Korzystnie wpływa także na pracę umysłu, pamięć i koncentrację. Zielona kawa nie ma tego specyficznego smaku i aromatu, co kawa czarna - jest łagodniejsza i bardziej kwaskowata, ma mniej
goryczki; również jej kolor jest jaśniejszy. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina zieloną herbatę. Zawiera jednak taką samą ilość kofeiny, zachowuje więc swoje pobudzające działanie.