7 pysznych napojów, które pozytywnie wpływaja na zdrowie
Soki, kawa i czarna herbata to napoje po które najczęściej sięgają Polacy. Niestety, te pierwsze często zawierają niepotrzebne dodatki cukru i wzmacniacze smaku, a pozostałe spożywane w nadmiernych ilościach nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Łatwo się od nich również uzależnić. W sklepach znajdziemy jednak bez problemu produkty, które nie tylko zaspokoją pragnienie, dobrze nawodnią organizm, ale jednocześnie uzupełnią niezbędne składniki mineralne, stanowią naturalną profilaktykę wielu chorób i są smaczne.
Biała herbata
Soki, kawa i czarna herbata to napoje po które najczęściej sięgają Polacy. Niestety, te pierwsze często zawierają niepotrzebne dodatki cukru i wzmacniacze smaku, a pozostałe spożywane w nadmiernych ilościach nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Łatwo się od nich również uzależnić. W sklepach znajdziemy jednak bez problemu produkty, które nie tylko zaspokoją pragnienie, dobrze nawodnią organizm, ale jednocześnie uzupełnią niezbędne składniki mineralne, stanowią naturalną profilaktykę wielu chorób i są smaczne.
Przykładem jest mało popularna, biała herbata. Tworzona jest z młodych pąków liści poddawanych więdnięciu i suszeniu, zbierana jest tylko raz w roku - wczesną wiosną. Jest to najdroższy gatunek herbaty. Białą herbatę parzymy od 5 do 8 minut w temperaturze około 85 stopni C. Ma ona wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne, zawiera duże ilości witaminy C i kofeiny. Nazywana jest eliksirem młodości, ponieważ zawarte w niej polifenole chronią przed atakami wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry.
Zielona kawa
Ziarna zielonej kawy zawierają sporo kwasu chlorogenowego (ACG), który jest naturalnym polifenolem mającym silne właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega postępowaniu procesów starzenia się organizmu i rozwojowi komórek rakowych. W napoju znajduje się też kwas kawowy. Ma on właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe, a przy tym również jest antyoksydantem. Picie zielonej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek, chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn i podkręca tempo przemiany materii. Korzystnie wpływa także na pracę umysłu, pamięć i koncentrację. Zielona kawa nie ma tego specyficznego smaku i aromatu, co kawa czarna - jest łagodniejsza i bardziej kwaskowata, ma mniej
goryczki; również jej kolor jest jaśniejszy. Niektórzy twierdzą, że w smaku przypomina zieloną herbatę. Zawiera jednak taką samą ilość kofeiny, zachowuje więc swoje pobudzające działanie.
Sok z aloesu
Zawiera wiele witamin - A, C, E, kwas foliowy (B9), B1, B2, B3, B6. Jest też doskonałym źródłem niezbędnych mikroelementów tj. wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź i mangan. Można więc spokojnie stwierdzić, że aloes jest bombą witamin i minerałów. Warto też dodać, że jako jedna z niewielu roślin, zawiera witaminę B12, która występuje w zasadzie tylko w produktach zwierzęcych. Dzięki funkcjom adaptogennym, może on pomagać przy zaparciach, przywracając prawidłowy cykl trawienia. Pomaga również zmniejszyć ilość nieprzyjaznych bakterii w naszym jelicie, utrzymując równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Ponadto działa oczyszczająco na jelita, wzmacnia odporność i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Woda z cytryną
Szklanka ciepłej wody i sok wyciśnięty z połowy cytryny to najprostszy na świecie przepis na napój, który pomoże ci uporać się z serią problemów zdrowotnych. Wystarczy, że codziennie po przebudzeniu sięgniesz po taką (niesłodzoną!) lemoniadę i wypijesz na czczo. Stymuluje produkcję enzymów, które oczyszczają wątrobę oraz bardzo delikatnie pobudza jelita do pracy, wzmacnia układ immunologiczny i doskonale nawadnia. Ponadto poprawia koloryt cery i stanowi naturalną ochronę przeciwnowotworową.
Woda kokosowa
Nazywana "eliksirem młodości", jest niezwykle bogata w cenne pierwiastki i minerały. Znajdziemy w niej też magnez, wapń, mangan, cynk, fosfor oraz sporą dawkę potasu - 100 ml napoju ma go więcej niż dwa banany. To także prawdziwy skarbiec witamin z grupy B oraz C. Woda kokosowa nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale przede wszystkim zawiera duże ilości elektrolitów, które uzupełniają niedobory składników mineralnych po wysiłku fizycznym. Zapewnia skuteczną regulację metabolizmu i nawadnia do 10 razy lepiej niż gotowe izotoniki. Ponadto, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków takich jak stabilizatory, substancje słodzące, konserwujące czy regulatory kwasowości. Jest niskokaloryczna, dlatego można sięgać po nią bez ograniczeń i obawy o swoją dietę. Jako naturalny izotonik sprawdzi się także w przypadku kaca.
Zielona herbata
To najstarsza odmiana herbaty. W odróżnieniu od czarnej jest ona niesfermentowana. Po zebraniu, liście są suszone, podlegają procesowi utleniania i zachowują wszystkie właściwości świeżej rośliny. Napar, w zależności od odmiany, ma kolor od słomkowożółtego do jasnozielonego. Herbatę parzymy przez 3 minuty, zalewając ja wodą o temperaturze między 60 a 80 stopni C. Zalewając liście wrzątkiem sprawimy, że napój będzie miał gorzki smak i straci swoje cenne właściwości. Herbata zielona zawiera witaminy C, K i E. Ma działanie regulujące na ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega również tworzeniu się kamieni w nerkach. Długie parzenie powoduje, że napar ma właściwości uspokajające, krótkie zaparzanie z kolei wydobywa pobudzające właściwości zielonej herbaty.
Herbata z hibiskusa
W jej składzie znajdziemy sporo witaminy C i polisacharydów, a zestaw ten skutecznie wzmacnia organizm i chroni przed wirusami. Regularnie spożywana poprawia metabolizm i likwiduje problemy z trawieniem. Działa wzmacniająco na wątrobę i jednocześnie oczyszcza organizm z toksyn. Kwiat hibiskusa ma ponadto właściwości obniżające ciśnienie krwi. Działa kojąco, przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia.