Kawa w saszetkach - co warto o niej wiedzieć?

Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.

Produkty w saszetkach kuszą wymierzoną porcją, smakiem i ceną. Do przygotowania kawy z mlekiem i cukrem (lub tylko z cukrem) wystarczy kupić saszetkę, przygotować kubek, zagotować wodę i zamieszać. To znacznie tańsze rozwiązanie niż kapsułki, urządzenie podłączane do prądu czy kilka etapów przygotowania "małej białej". Niestety, pójdzie na łatwiznę i zalewanie kawy z proszku w pracy, w trasie czy w domu, może odbić się na naszym zdrowiu.

Produkt instant, jak wynika z kolorowych haseł na opakowaniu, powinien zawierać tylko kawę i mleko (produkt 2w1) lub dodatkowo cukier (kawa 3w1). Zerkając na etykietę produktu możemy jednak zdziwić się składem ulubionego napoju.

Przykładowo w jednej saszetce możemy znaleźć: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, kawa rozpuszczalna (10,2 proc.), odtłuszczone mleko, regulatory kwasowości (E 331, E 339, E 340, E 450, E 451), białka mleka, maltodekstryna, emulgatory (E 471, E 472), substancja przeciwzbrylająca (E 554).

Naszą czujność powinien wzbudzić cukier na pierwszym miejscu (to znaczy, że jest go najwięcej) oraz syrop glukozowy, czyli sztucznie wytworzona substancja bez wartości odżywczych. Słodzik ten może natomiast podwyższać poziom "złego" cholesterolu LDL, zwiększać ryzyko cukrzycy czy otyłości. Zagrożenie stanowią także utwardzone tłuszcze roślinne - regularnie spożywane zwężają tętnice, a tym samym zwiększa się ryzyko zatorów, miażdżycy, wylewów a nawet zawału serca. Kolorowe substancje barwiące np. trifosforanami (E451) spożywane w nadmiernych ilościach wpływają na wchłanialność substancji mineralnych i mogą powodować osteoporozę.

Szybka przyjemność z kubkiem kawy (lub produktu kawopodobnego) odbija się również na naszej sylwetce. Spora dawka cukru w 250 ml to średnio 90 kcal, a fani tego napoju często na jednej porcji dziennie nie kończą.

Jak widać taka propozycja kawy nie należy do najlepszych. Jednak gdy nie możemy sobie odmówić zalewania saszetki z kawowym proszkiem, warto uważnie czytać etykiety i wybrać produkt z najkrótszym składem.

Dobrym pomysłem będzie również wybór kawy zbożowej, która podobnie smakuje, a jest znacznie zdrowsza. W trakcie zakupów spożywczych warto zwrócić uwagę na nowość marki Inka, czyli kawę zbożową bez glutenu. Polecana jest ona osobom chorym na celiakię, a także wszystkim tym, którzy nie tolerują tego składnika lub są na niego uczuleni. W ofercie Inki znajdują się też m.in. kawa zbożowa z błonnikiem oraz pyszne kawy smakowe, które można podawać najmłodszym od lat 3.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę