Kawa w saszetkach - co warto o niej wiedzieć?

Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.

Kawa w saszetkach - co warto o niej wiedzieć?
Źródło zdjęć: © 123RF

Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.

Produkty w saszetkach kuszą wymierzoną porcją, smakiem i ceną. Do przygotowania kawy z mlekiem i cukrem (lub tylko z cukrem) wystarczy kupić saszetkę, przygotować kubek, zagotować wodę i zamieszać. To znacznie tańsze rozwiązanie niż kapsułki, urządzenie podłączane do prądu czy kilka etapów przygotowania "małej białej". Niestety, pójdzie na łatwiznę i zalewanie kawy z proszku w pracy, w trasie czy w domu, może odbić się na naszym zdrowiu.

Produkt instant, jak wynika z kolorowych haseł na opakowaniu, powinien zawierać tylko kawę i mleko (produkt 2w1) lub dodatkowo cukier (kawa 3w1). Zerkając na etykietę produktu możemy jednak zdziwić się składem ulubionego napoju.

Przykładowo w jednej saszetce możemy znaleźć: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, kawa rozpuszczalna (10,2 proc.), odtłuszczone mleko, regulatory kwasowości (E 331, E 339, E 340, E 450, E 451), białka mleka, maltodekstryna, emulgatory (E 471, E 472), substancja przeciwzbrylająca (E 554).

Naszą czujność powinien wzbudzić cukier na pierwszym miejscu (to znaczy, że jest go najwięcej) oraz syrop glukozowy, czyli sztucznie wytworzona substancja bez wartości odżywczych. Słodzik ten może natomiast podwyższać poziom "złego" cholesterolu LDL, zwiększać ryzyko cukrzycy czy otyłości. Zagrożenie stanowią także utwardzone tłuszcze roślinne - regularnie spożywane zwężają tętnice, a tym samym zwiększa się ryzyko zatorów, miażdżycy, wylewów a nawet zawału serca. Kolorowe substancje barwiące np. trifosforanami (E451) spożywane w nadmiernych ilościach wpływają na wchłanialność substancji mineralnych i mogą powodować osteoporozę.

Szybka przyjemność z kubkiem kawy (lub produktu kawopodobnego) odbija się również na naszej sylwetce. Spora dawka cukru w 250 ml to średnio 90 kcal, a fani tego napoju często na jednej porcji dziennie nie kończą.

Jak widać taka propozycja kawy nie należy do najlepszych. Jednak gdy nie możemy sobie odmówić zalewania saszetki z kawowym proszkiem, warto uważnie czytać etykiety i wybrać produkt z najkrótszym składem.

Dobrym pomysłem będzie również wybór kawy zbożowej, która podobnie smakuje, a jest znacznie zdrowsza. W trakcie zakupów spożywczych warto zwrócić uwagę na nowość marki Inka, czyli kawę zbożową bez glutenu. Polecana jest ona osobom chorym na celiakię, a także wszystkim tym, którzy nie tolerują tego składnika lub są na niego uczuleni. W ofercie Inki znajdują się też m.in. kawa zbożowa z błonnikiem oraz pyszne kawy smakowe, które można podawać najmłodszym od lat 3.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita