Trwa ładowanie...
18-09-2015 12:43

Kawa w saszetkach - co warto o niej wiedzieć?

Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.

Kawa w saszetkach - co warto o niej wiedzieć?Źródło: 123RF
d34cfvr
d34cfvr

Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.

Produkty w saszetkach kuszą wymierzoną porcją, smakiem i ceną. Do przygotowania kawy z mlekiem i cukrem (lub tylko z cukrem) wystarczy kupić saszetkę, przygotować kubek, zagotować wodę i zamieszać. To znacznie tańsze rozwiązanie niż kapsułki, urządzenie podłączane do prądu czy kilka etapów przygotowania "małej białej". Niestety, pójdzie na łatwiznę i zalewanie kawy z proszku w pracy, w trasie czy w domu, może odbić się na naszym zdrowiu.

Produkt instant, jak wynika z kolorowych haseł na opakowaniu, powinien zawierać tylko kawę i mleko (produkt 2w1) lub dodatkowo cukier (kawa 3w1). Zerkając na etykietę produktu możemy jednak zdziwić się składem ulubionego napoju.

Przykładowo w jednej saszetce możemy znaleźć: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, kawa rozpuszczalna (10,2 proc.), odtłuszczone mleko, regulatory kwasowości (E 331, E 339, E 340, E 450, E 451), białka mleka, maltodekstryna, emulgatory (E 471, E 472), substancja przeciwzbrylająca (E 554).

d34cfvr

Naszą czujność powinien wzbudzić cukier na pierwszym miejscu (to znaczy, że jest go najwięcej) oraz syrop glukozowy, czyli sztucznie wytworzona substancja bez wartości odżywczych. Słodzik ten może natomiast podwyższać poziom "złego" cholesterolu LDL, zwiększać ryzyko cukrzycy czy otyłości. Zagrożenie stanowią także utwardzone tłuszcze roślinne - regularnie spożywane zwężają tętnice, a tym samym zwiększa się ryzyko zatorów, miażdżycy, wylewów a nawet zawału serca. Kolorowe substancje barwiące np. trifosforanami (E451) spożywane w nadmiernych ilościach wpływają na wchłanialność substancji mineralnych i mogą powodować osteoporozę.

Szybka przyjemność z kubkiem kawy (lub produktu kawopodobnego) odbija się również na naszej sylwetce. Spora dawka cukru w 250 ml to średnio 90 kcal, a fani tego napoju często na jednej porcji dziennie nie kończą.

Jak widać taka propozycja kawy nie należy do najlepszych. Jednak gdy nie możemy sobie odmówić zalewania saszetki z kawowym proszkiem, warto uważnie czytać etykiety i wybrać produkt z najkrótszym składem.

Dobrym pomysłem będzie również wybór kawy zbożowej, która podobnie smakuje, a jest znacznie zdrowsza. W trakcie zakupów spożywczych warto zwrócić uwagę na nowość marki Inka, czyli kawę zbożową bez glutenu. Polecana jest ona osobom chorym na celiakię, a także wszystkim tym, którzy nie tolerują tego składnika lub są na niego uczuleni. W ofercie Inki znajdują się też m.in. kawa zbożowa z błonnikiem oraz pyszne kawy smakowe, które można podawać najmłodszym od lat 3.

d34cfvr
d34cfvr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34cfvr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj