Kawa w saszetkach - co warto o niej wiedzieć?
Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.
Kawa to bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Według badania ośrodka Euromonitor International spożywamy rocznie około 3 kg kawy na osobę, czyli średnio jedną filiżankę dziennie. Mimo rosnącej popularności profesjonalnych ekspresów do kawy, nadal wielu z nas decyduje się na szybki sposób na kawę, czyli kawę w 3w1 lub 2w1.
Produkty w saszetkach kuszą wymierzoną porcją, smakiem i ceną. Do przygotowania kawy z mlekiem i cukrem (lub tylko z cukrem) wystarczy kupić saszetkę, przygotować kubek, zagotować wodę i zamieszać. To znacznie tańsze rozwiązanie niż kapsułki, urządzenie podłączane do prądu czy kilka etapów przygotowania "małej białej". Niestety, pójdzie na łatwiznę i zalewanie kawy z proszku w pracy, w trasie czy w domu, może odbić się na naszym zdrowiu.
Produkt instant, jak wynika z kolorowych haseł na opakowaniu, powinien zawierać tylko kawę i mleko (produkt 2w1) lub dodatkowo cukier (kawa 3w1). Zerkając na etykietę produktu możemy jednak zdziwić się składem ulubionego napoju.
Przykładowo w jednej saszetce możemy znaleźć: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, kawa rozpuszczalna (10,2 proc.), odtłuszczone mleko, regulatory kwasowości (E 331, E 339, E 340, E 450, E 451), białka mleka, maltodekstryna, emulgatory (E 471, E 472), substancja przeciwzbrylająca (E 554).
Naszą czujność powinien wzbudzić cukier na pierwszym miejscu (to znaczy, że jest go najwięcej) oraz syrop glukozowy, czyli sztucznie wytworzona substancja bez wartości odżywczych. Słodzik ten może natomiast podwyższać poziom "złego" cholesterolu LDL, zwiększać ryzyko cukrzycy czy otyłości. Zagrożenie stanowią także utwardzone tłuszcze roślinne - regularnie spożywane zwężają tętnice, a tym samym zwiększa się ryzyko zatorów, miażdżycy, wylewów a nawet zawału serca. Kolorowe substancje barwiące np. trifosforanami (E451) spożywane w nadmiernych ilościach wpływają na wchłanialność substancji mineralnych i mogą powodować osteoporozę.
Szybka przyjemność z kubkiem kawy (lub produktu kawopodobnego) odbija się również na naszej sylwetce. Spora dawka cukru w 250 ml to średnio 90 kcal, a fani tego napoju często na jednej porcji dziennie nie kończą.
Jak widać taka propozycja kawy nie należy do najlepszych. Jednak gdy nie możemy sobie odmówić zalewania saszetki z kawowym proszkiem, warto uważnie czytać etykiety i wybrać produkt z najkrótszym składem.
Dobrym pomysłem będzie również wybór kawy zbożowej, która podobnie smakuje, a jest znacznie zdrowsza. W trakcie zakupów spożywczych warto zwrócić uwagę na nowość marki Inka, czyli kawę zbożową bez glutenu. Polecana jest ona osobom chorym na celiakię, a także wszystkim tym, którzy nie tolerują tego składnika lub są na niego uczuleni. W ofercie Inki znajdują się też m.in. kawa zbożowa z błonnikiem oraz pyszne kawy smakowe, które można podawać najmłodszym od lat 3.