Zupa chrzanowa
Polacy kochają zupy, ale chrzanową przyrządzają dość rzadko. A szkoda, bo to smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu potrawa. Ciekawy przepis na ten specjał prezentuje Anna Starmach, jurorka MasterChefa i autorka książek kucharskich.
200 g wędzonego boczku kroimy w kostkę i podsmażamy, a następnie dorzucamy na patelnię drobno pokrojone warzywa: po dwa pory, pietruszki i cebule oraz pół selera. Podsmażamy je, po czym przekładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy łyżeczkę majeranku, liść laurowy i po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Po 30-40 minutach wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę dwa ziemniaki, gotujemy ok. 20 minut i blendujemy zupę. Na koniec dodajemy cztery łyżki tartego chrzanu i 200 ml śmietany kremówki. Mieszamy, ponownie miksujemy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z podsmażonym boczkiem oraz jajkiem na twardo.