7 przysmaków z chrzanową nutą

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 8Nie tylko na Wielkanoc

Obraz
© iStock.com

Tarty chrzan nieprzypadkowo uchodzi w tradycji ludowej za symbol siły i fizycznej krzepy. Zawarte w nim składniki działają jak antybiotyk, niszczą szkodliwe drobnoustroje i wzmacniają odporność organizmu. W kuchni ten niezwykły produkt można wykorzystać na wiele sposobów. Oto kilka z nich…

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Sos chrzanowy

Obraz
© 123RF

Klasyka, którą warto docenić nie tylko przy okazji Wielkanocy, ponieważ sos chrzanowy świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do zimnych mięs czy wędlin, jak i smażonego halibuta albo duszonych policzków wołowych.

Przepisów na ten specjał jest mnóstwo. Kubki smakowe na pewno uszczęśliwi sos przygotowany z dwóch łyżek świeżo utartego chrzanu, który blendujemy z dwoma żółtkami ugotowanymi na twardo, a następnie mieszamy z posiekaną pomarańczą (obraną ze skórki i pozbawioną białych błon), czterema łyżkami majonezu i kwaśnej śmietany, na koniec doprawiamy solą, białym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

/ 8Jajka sadzone z tartym chrzanem

Obraz
© Pixabay.com

Świetny pomysł na pożywne śniadanie, ale z powodzeniem możemy go wykorzystać również podczas przygotowywania obiadu. By wyczarować pyszną potrawę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wbijmy jajka (wcześniej sprawdzając ich świeżość), które następnie następnie polewamy sosem ze śmietany zmieszanej ze świeżo startym chrzanem i startą skórką cytrynową. Zapiekajmy, aż białko się zetnie. Potrawę podajemy z ziemniakami i sałatą.

/ 8Masło chrzanowe

Obraz
© 123RF

Masz już dosyć sklepowych smarowideł do pieczywa? Przygotuj masło chrzanowe, które będzie doskonałym dodatkiem do kanapek z pasztetem czy innymi wędlinami, a także grzanek podawanych np. do pieczonej ryby.

Jak to zrobić? Sposób jest banalny – miękkie masło wystarczy po prostu zmieszać z tartym chrzanem (od jego ilości będzie zależała "moc" przysmaku), a na koniec doprawić solą i pieprzem.

/ 8Mus łososiowo-chrzanowy

Obraz
© 123RF

Możemy nim uraczyć gości podczas wielkanocnej biesiady, ale sprawdzi się również na domowych przyjęciach. Jak przygotować delikatny i pyszny mus?

Wędzonego łososia miksujemy na gładką masę z chrzanem, sokiem z cytryny oraz serkiem śmietankowym typu Philadelphia. Dodajemy posiekany koperek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Niektórzy łączą masę z rozpuszczoną w wodzie żelatyną, żeby otrzymać bardziej "galaretowatą" strukturę. Mus można podawać z paluszkami chlebowymi lub preclami.

/ 8Jajko faszerowane chrzanem i dżemem morelowym

Obraz
© 123RF

Smakowita przekąska, która sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i w codziennym jadłospisie. Szczególnie, że jej przygotowanie jest banalnie proste, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Z ugotowanych na twardo jajek wyjmujemy żółtka, które następnie ucieramy ze świeżo startym chrzanem (jego ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych) i majonezem. Ostry smak przełamujemy dodatkiem dżemu morelowego, najlepiej bezcukrowego.

/ 8Zupa chrzanowa

Obraz
© 123RF

Polacy kochają zupy, ale chrzanową przyrządzają dość rzadko. A szkoda, bo to smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu potrawa. Ciekawy przepis na ten specjał prezentuje Anna Starmach, jurorka MasterChefa i autorka książek kucharskich.

200 g wędzonego boczku kroimy w kostkę i podsmażamy, a następnie dorzucamy na patelnię drobno pokrojone warzywa: po dwa pory, pietruszki i cebule oraz pół selera. Podsmażamy je, po czym przekładamy do garnka, zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy łyżeczkę majeranku, liść laurowy i po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Po 30-40 minutach wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę dwa ziemniaki, gotujemy ok. 20 minut i blendujemy zupę. Na koniec dodajemy cztery łyżki tartego chrzanu i 200 ml śmietany kremówki. Mieszamy, ponownie miksujemy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z podsmażonym boczkiem oraz jajkiem na twardo.

/ 8Surówka z białej kapusty i chrzanu

Obraz
© 123RF

Pyszny dodatek do potraw z mięsa czy ryb. Około 50 g białej kapusty ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy z odrobiną soli i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru płynu. Obieramy duże jabłko, pozbawiamy je gniazda nasiennego, ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Drobno siekamy cebule czerwoną. Wszystkie składniki przekładamy do miski, zalewamy sosem z jogurtu naturalnego (3 łyżki), tartego chrzanu (2 łyżki) oraz szczypty cukru. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany