Krem pomidorowy
Zalety pomidorów można wyliczać długo, są nie tylko smaczne, ale również dostarczają cennych składników odżywczych, choćby likopenu – karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka nowotworów czy chorób układu krążenia, którego przyswajalność zwiększa się podczas obróbki termicznej.
Jak przygotować krem z pomidorów? Na rozgrzanym maśle przesmażamy przez kilka minut drobno pokrojoną cebulę i łyżkę posiekanego koperku, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i rozdrobnioną czerstwą bułkę pszenną. Dodajemy 2-3 pokrojone w kostkę pomidory, a następnie zalewamy całość dwiema szklankami esencjonalnego rosołu. Gotujemy przez 5-10 minut, aż bułka będzie się rozpadała. Całość przecieramy przez sito przelewając czterema szklankami rosołu. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną kremówką.