Sałatka z awokado, selerem i winogronami
Składniki: 2 dojrzałe awokado, 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą, 1 duża kiść ciemnych winogron bez pestek, 1 łodyga zielonego selera, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Mieszankę sałat i łodygę selera opłukać pod bieżącą wodą. Selera pokroić na mniejsze kawałki, a sałatę wraz z rukolą porwać na kawałki. Tak przygotowane składniki przełożyć do większej miski. Winogrona również umyć, przekroić na połówki i dodać do sałatki. Całość skropić oliwą, dodać orzechy włoskie i doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Delikatnie zamieszać. Przed podaniem można wstawić sałatkę na kwadrans do lodówki.