7 pomysłów na zdrowe sałatki z awokado

Obowiązkowy składnik guacamole, świetna alternatywa dla masła i doskonałe źródło cennych kwasów tłuszczowych. Awokado łatwo dostać w większości polskich sklepów, ale osoby na diecie powinny sięgać po zielone odmiany - owoce z ciemniejszą skórką mają więcej kalorii, a w smaku są bardziej tłuste. Co ciekawe, spożyć można także pestkę z awokado - należy ją wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce, jak gałkę muszkatołową. Może urozmaicić sałatkę na bazie miąższu z awokado. Oto kilka propozycji na wartościowe i proste dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Awokado na zdrowy posiłek

Obraz
© 123RF.COM

Obowiązkowy składnik guacamole, świetna alternatywa dla masła i doskonałe źródło cennych kwasów tłuszczowych. Awokado łatwo dostać w większości polskich sklepów, ale osoby na diecie powinny sięgać po zielone odmiany - owoce z ciemniejszą skórką mają więcej kalorii, a w smaku są bardziej tłuste. Regularnie jedzone awokado usprawnia pracę układu trawienia, chroni oczy, usprawnia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Co ciekawe, spożyć można także pestkę z awokado - należy ją wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce, jak gałkę muszkatołową. Może urozmaicić sałatkę na bazie miąższu z awokado. Oto kilka propozycji na wartościowe i proste dania z tym egzotycznym przysmakiem.

/ 8Sałatka z awokado i cytrusów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 pomarańcza, 1 czerwony grejpfrut, 1 średnio dojrzałe awokado, mięta (suszona i świeża), miód do skropienia (opcjonalnie).

Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Grejpfruty oraz pomarańcze obrać i wyfiletować, tzn. przygotować średniej grubości plasterki. Składniki ułożyć na talerzu, dodać miętę. Można dosłodzić miodem dla smaku.

/ 8Sałatka z awokado i owocami morza

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 dojrzałe awokado, 120 g krewetek (mogą być mrożone), 1/2 puszki tuńczyka w oliwie, zielony ogórek, sól, pieprz, kolendra, sok z cytryny.

Przygotowanie: krewetki obrać i oczyścić, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Awokado przekroić, usunąć pestki i częściowo wydrążyć miąższ. Resztę skropić sokiem z cytryny. Ogórka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miąższem i tuńczykiem. Doprawić do smaku. Masą nafaszerować awokado, dodać krewetki i zieleninę.

/ 8Sałatka z awokado, selerem i winogronami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 dojrzałe awokado, 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą, 1 duża kiść ciemnych winogron bez pestek, 1 łodyga zielonego selera, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Mieszankę sałat i łodygę selera opłukać pod bieżącą wodą. Selera pokroić na mniejsze kawałki, a sałatę wraz z rukolą porwać na kawałki. Tak przygotowane składniki przełożyć do większej miski. Winogrona również umyć, przekroić na połówki i dodać do sałatki. Całość skropić oliwą, dodać orzechy włoskie i doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Delikatnie zamieszać. Przed podaniem można wstawić sałatkę na kwadrans do lodówki.

/ 8Sałatka z awokado, owocami i komosą ryżową

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 łyżki komosy ryżowej, 1 mandarynka, 1 małe jabłko, 1 awokado, nasiona chia.

Przygotowanie: komosę przepłukać i ugotować do miękkości. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Wraz z komosą ułożyć na talerzu, dodać kawałki jabłka i cząstki mandarynki. Całość posypać chia.

/ 8Sałatka z awokado, szpinakiem i bakaliami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 garście rukoli, 2 garście szpinaku, 1 dojrzałe awokado, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki suszonej żurawiny. Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 jedna łyżka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu, 1 łyżka octu winnego.

Przygotowanie: składniki na dressing dokładnie wymieszać. W naczyniu połączyć umyte rukolę oraz szpinak, dodać żurawinę i podprażone na suchej patelni płatki migdałów. Przełożyć na talerze, dodać plasterki awokado i całość skropić dressingiem.

/ 8Grillowane awokado z pomidorami i serem feta

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 awokado, 1 mały pomidor np. malinowy, 3 łyżki fety, sól i pieprz do smaku, świeża mięta.

Przygotowanie: z awokado usunąć pestki i wrzucić na rozgrzany ruszt. Grillować kilka minut. Pomidora pokroić bez gniazd nasiennych, następnie połączyć z pokruszoną fetą oraz posiekaną miętą. Doprawić do smaku i nafaszerować awokado.

/ 8Sałatka z awokado i grejprutem

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja