7 pomysłów na zdrowe sałatki z awokado
Obowiązkowy składnik guacamole, świetna alternatywa dla masła i doskonałe źródło cennych kwasów tłuszczowych. Awokado łatwo dostać w większości polskich sklepów, ale osoby na diecie powinny sięgać po zielone odmiany - owoce z ciemniejszą skórką mają więcej kalorii, a w smaku są bardziej tłuste. Co ciekawe, spożyć można także pestkę z awokado - należy ją wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce, jak gałkę muszkatołową. Może urozmaicić sałatkę na bazie miąższu z awokado. Oto kilka propozycji na wartościowe i proste dania.
Awokado na zdrowy posiłek
Obowiązkowy składnik guacamole, świetna alternatywa dla masła i doskonałe źródło cennych kwasów tłuszczowych. Awokado łatwo dostać w większości polskich sklepów, ale osoby na diecie powinny sięgać po zielone odmiany - owoce z ciemniejszą skórką mają więcej kalorii, a w smaku są bardziej tłuste. Regularnie jedzone awokado usprawnia pracę układu trawienia, chroni oczy, usprawnia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Co ciekawe, spożyć można także pestkę z awokado - należy ją wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce, jak gałkę muszkatołową. Może urozmaicić sałatkę na bazie miąższu z awokado. Oto kilka propozycji na wartościowe i proste dania z tym egzotycznym przysmakiem.
Sałatka z awokado i cytrusów
Składniki: 1 pomarańcza, 1 czerwony grejpfrut, 1 średnio dojrzałe awokado, mięta (suszona i świeża), miód do skropienia (opcjonalnie).
Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Grejpfruty oraz pomarańcze obrać i wyfiletować, tzn. przygotować średniej grubości plasterki. Składniki ułożyć na talerzu, dodać miętę. Można dosłodzić miodem dla smaku.
Sałatka z awokado i owocami morza
Składniki: 2 dojrzałe awokado, 120 g krewetek (mogą być mrożone), 1/2 puszki tuńczyka w oliwie, zielony ogórek, sól, pieprz, kolendra, sok z cytryny.
Przygotowanie: krewetki obrać i oczyścić, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Awokado przekroić, usunąć pestki i częściowo wydrążyć miąższ. Resztę skropić sokiem z cytryny. Ogórka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z miąższem i tuńczykiem. Doprawić do smaku. Masą nafaszerować awokado, dodać krewetki i zieleninę.
Sałatka z awokado, selerem i winogronami
Składniki: 2 dojrzałe awokado, 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą, 1 duża kiść ciemnych winogron bez pestek, 1 łodyga zielonego selera, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Mieszankę sałat i łodygę selera opłukać pod bieżącą wodą. Selera pokroić na mniejsze kawałki, a sałatę wraz z rukolą porwać na kawałki. Tak przygotowane składniki przełożyć do większej miski. Winogrona również umyć, przekroić na połówki i dodać do sałatki. Całość skropić oliwą, dodać orzechy włoskie i doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Delikatnie zamieszać. Przed podaniem można wstawić sałatkę na kwadrans do lodówki.
Sałatka z awokado, owocami i komosą ryżową
Składniki: 4 łyżki komosy ryżowej, 1 mandarynka, 1 małe jabłko, 1 awokado, nasiona chia.
Przygotowanie: komosę przepłukać i ugotować do miękkości. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Wraz z komosą ułożyć na talerzu, dodać kawałki jabłka i cząstki mandarynki. Całość posypać chia.
Sałatka z awokado, szpinakiem i bakaliami
Składniki: 2 garście rukoli, 2 garście szpinaku, 1 dojrzałe awokado, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki suszonej żurawiny. Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 jedna łyżka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu, 1 łyżka octu winnego.
Przygotowanie: składniki na dressing dokładnie wymieszać. W naczyniu połączyć umyte rukolę oraz szpinak, dodać żurawinę i podprażone na suchej patelni płatki migdałów. Przełożyć na talerze, dodać plasterki awokado i całość skropić dressingiem.
Grillowane awokado z pomidorami i serem feta
Składniki: 2 awokado, 1 mały pomidor np. malinowy, 3 łyżki fety, sól i pieprz do smaku, świeża mięta.
Przygotowanie: z awokado usunąć pestki i wrzucić na rozgrzany ruszt. Grillować kilka minut. Pomidora pokroić bez gniazd nasiennych, następnie połączyć z pokruszoną fetą oraz posiekaną miętą. Doprawić do smaku i nafaszerować awokado.