Najcenniejsze zielone warzywa
Graj w zielone!
Wszystkie warzywa są zdrowe i warte włączenia do codziennego menu. Zdaniem dietetyków, dla zachowania zdrowia powinniśmy po nie sięgać 3-5 razy dziennie. Wśród tej grupy produktów prym wiodą te o zielonej barwie, bogate w niezwykle cenny barwnik chlorofil.
Wszystkie warzywa są zdrowe i warte włączenia do codziennego menu. Zdaniem dietetyków, dla zachowania zdrowia powinniśmy po nie sięgać 3-5 razy dziennie. Wśród tej grupy produktów prym wiodą te o zielonej barwie, bogate w niezwykle cenny barwnik chlorofil. Składnik ten wzmaga odporność organizmu i wspomaga jego oczyszczanie, ma też silne właściwości przeciwutleniające. Jednak zielone warzywa mają nam do zaoferowania znacznie więcej. Nasza ekspertka, Maja Lewandowska dietetyk z poradni Naturhouse w Gdańsku, wybrała i omówiła siedem zielonych warzyw, zawierających szczególnie dużo cennych składników odżywczych.