Fasolowy schabowy
Wegetariańskie kotlety stają się coraz bardziej popularne. Są nie tylko zdrowsze niż te z mięsa, ale również bardzo smaczne. Do ich zrobienia najczęściej wykorzystujemy nasiona roślin strączkowych: ciecierzycę, soczewicę, soję lub fasolę. Składnikami naszej propozycji są: puszka fasoli, cebula, dwa średnie ziemniaki, ząbek czosnku, majeranek, bułka tarta, mąka, pieprz i sól. Fasolę odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i rozgniatamy widelcem. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy masę z fasoli, ziemniaki, cebulę, czosnek, przyprawy oraz dwie łyżki bułki tartej. Wszystko mieszamy dokładnie, robimy płaskie kotlety, moczymy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie lub oleju.