7 listopada - Dzień Schabowego. Pomysły na nietypowe kotlety

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Smaczne przepisy

Obraz
© iStock.com

Kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Rozbite plastry schabu lub karkówki, panierowane w jajku i bułce tartej, to jedno z najczęściej spotykanych na naszych stołach dań. Przepis na schabowego jest bardzo prosty, ale sztuką jest przyrządzić kotlet w taki sposób, by smakował on wyjątkowo. Miłośnicy tego dania wiedzą o tym dobrze. Czasem jednak warto zrezygnować ze schabowego na rzecz innych kotletów, równie smacznych, ale znacznie mniej popularnych w naszej kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kotlety z kaczki

Obraz
© Pixabay.com

Zamiast schabu czy piersi z kurczaka, do przygotowania kotletów możemy użyć piersi z kaczki. Do ich zrobienia potrzebne będą: duża pierś z kaczki, dwa jajka, bułka tarta, pieprz, sól i olej. Z mięsa usuwamy skórę i kroimy je wzdłuż na dwa cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny lub dłużej. Roztrzepane w misce jajka doprawiamy pieprzem. Obtaczamy w nich kotlety, panierujemy następnie w bułce tartej i smażymy na oleju do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku.

/ 6Fasolowy schabowy

Obraz
© Fotolia

Wegetariańskie kotlety stają się coraz bardziej popularne. Są nie tylko zdrowsze niż te z mięsa, ale również bardzo smaczne. Do ich zrobienia najczęściej wykorzystujemy nasiona roślin strączkowych: ciecierzycę, soczewicę, soję lub fasolę. Składnikami naszej propozycji są: puszka fasoli, cebula, dwa średnie ziemniaki, ząbek czosnku, majeranek, bułka tarta, mąka, pieprz i sól. Fasolę odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i rozgniatamy widelcem. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy masę z fasoli, ziemniaki, cebulę, czosnek, przyprawy oraz dwie łyżki bułki tartej. Wszystko mieszamy dokładnie, robimy płaskie kotlety, moczymy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie lub oleju.

/ 6Kotlety z kaszy gryczanej

Obraz
© Shutterstock.com

Smaczne kotlety możemy również zrobić z kaszy. Idealnie nadaje się do tego kasza gryczana, która po usmażeniu zyskuje dodatkowy, lekko orzechowy posmak. Składniki: szklanka kaszy, dwie cebule, kawałek żółtego sera, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, słodka papryka mielona, suszone oregano, pieprz, sól, olej. Kaszę gotujemy do miękkości. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę, starty ser, posiekaną natkę, jajko, kilka łyżek bułki tartej i przyprawy do smaku. Robimy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, delikatnie przewracając po trzech minutach.

/ 6Kotlety makaronowe

Obraz
© Shutterstock.com

Makaron, który pozostał nam z obiadu, możemy wykorzystać robiąc… kotlety. To inspiracja dla coraz większej rzeszy Polaków, którzy dbają o to, by nie marnować żywności. Potrzebujemy: dwie szklanki obojętnie jakiego ugotowanego makaronu, kilka plasterków wędzonej szynki, kawałek żółtego sera, cebulę, pół papryki, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i olej. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Szynkę kroimy drobno, ser ścieramy na tarce. Makaron siekamy na małe kawałeczki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wbijamy jajko, dodajemy pieprz do smaku, lekko solimy. Kotlety panierujemy w bułce i smażymy na oleju.

/ 6Kotlety z kaszanki

Obraz
© 123RF

Kaszanka to wędlina bardzo tania i popularna. Najczęściej smażymy ją z cebulką, ale można przyrządzać ją na wiele sposobów. Zróbmy więc bardzo smaczne kotlety z kaszanki. Potrzebujemy: kilka małych kaszanek, czerstwą bułkę, cebulę, dwa jajka, majeranek, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Kaszanki obieramy z osłonek i w misce rozgniatamy widelcem. Bułkę moczymy przez kilka minut w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie, wyciskamy dokładnie i dodajemy do kaszanki. Cebulę podsmażamy na maśle i również dodajemy do masy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku. Mieszamy, formujemy płaskie kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na oleju trzy minuty z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje