WAŻNE
TERAZ

Stopy procentowe. Ta decyzja powinna ucieszyć Polaków

7 listopada - Dzień Schabowego. Pomysły na nietypowe kotlety

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Smaczne przepisy

Obraz
© iStock.com

Kotlety schabowe to kanon polskiej kuchni. Rozbite plastry schabu lub karkówki, panierowane w jajku i bułce tartej, to jedno z najczęściej spotykanych na naszych stołach dań. Przepis na schabowego jest bardzo prosty, ale sztuką jest przyrządzić kotlet w taki sposób, by smakował on wyjątkowo. Miłośnicy tego dania wiedzą o tym dobrze. Czasem jednak warto zrezygnować ze schabowego na rzecz innych kotletów, równie smacznych, ale znacznie mniej popularnych w naszej kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kotlety z kaczki

Obraz
© Pixabay.com

Zamiast schabu czy piersi z kurczaka, do przygotowania kotletów możemy użyć piersi z kaczki. Do ich zrobienia potrzebne będą: duża pierś z kaczki, dwa jajka, bułka tarta, pieprz, sól i olej. Z mięsa usuwamy skórę i kroimy je wzdłuż na dwa cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny lub dłużej. Roztrzepane w misce jajka doprawiamy pieprzem. Obtaczamy w nich kotlety, panierujemy następnie w bułce tartej i smażymy na oleju do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku.

/ 6Fasolowy schabowy

Obraz
© Fotolia

Wegetariańskie kotlety stają się coraz bardziej popularne. Są nie tylko zdrowsze niż te z mięsa, ale również bardzo smaczne. Do ich zrobienia najczęściej wykorzystujemy nasiona roślin strączkowych: ciecierzycę, soczewicę, soję lub fasolę. Składnikami naszej propozycji są: puszka fasoli, cebula, dwa średnie ziemniaki, ząbek czosnku, majeranek, bułka tarta, mąka, pieprz i sól. Fasolę odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i rozgniatamy widelcem. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy masę z fasoli, ziemniaki, cebulę, czosnek, przyprawy oraz dwie łyżki bułki tartej. Wszystko mieszamy dokładnie, robimy płaskie kotlety, moczymy je w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie lub oleju.

/ 6Kotlety z kaszy gryczanej

Obraz
© Shutterstock.com

Smaczne kotlety możemy również zrobić z kaszy. Idealnie nadaje się do tego kasza gryczana, która po usmażeniu zyskuje dodatkowy, lekko orzechowy posmak. Składniki: szklanka kaszy, dwie cebule, kawałek żółtego sera, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, słodka papryka mielona, suszone oregano, pieprz, sól, olej. Kaszę gotujemy do miękkości. Dodajemy do niej drobno pokrojoną cebulę, starty ser, posiekaną natkę, jajko, kilka łyżek bułki tartej i przyprawy do smaku. Robimy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, delikatnie przewracając po trzech minutach.

/ 6Kotlety makaronowe

Obraz
© Shutterstock.com

Makaron, który pozostał nam z obiadu, możemy wykorzystać robiąc… kotlety. To inspiracja dla coraz większej rzeszy Polaków, którzy dbają o to, by nie marnować żywności. Potrzebujemy: dwie szklanki obojętnie jakiego ugotowanego makaronu, kilka plasterków wędzonej szynki, kawałek żółtego sera, cebulę, pół papryki, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i olej. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Szynkę kroimy drobno, ser ścieramy na tarce. Makaron siekamy na małe kawałeczki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wbijamy jajko, dodajemy pieprz do smaku, lekko solimy. Kotlety panierujemy w bułce i smażymy na oleju.

/ 6Kotlety z kaszanki

Obraz
© 123RF

Kaszanka to wędlina bardzo tania i popularna. Najczęściej smażymy ją z cebulką, ale można przyrządzać ją na wiele sposobów. Zróbmy więc bardzo smaczne kotlety z kaszanki. Potrzebujemy: kilka małych kaszanek, czerstwą bułkę, cebulę, dwa jajka, majeranek, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Kaszanki obieramy z osłonek i w misce rozgniatamy widelcem. Bułkę moczymy przez kilka minut w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie, wyciskamy dokładnie i dodajemy do kaszanki. Cebulę podsmażamy na maśle i również dodajemy do masy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku. Mieszamy, formujemy płaskie kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na oleju trzy minuty z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem