Jabłko z czekoladą
Ten zestaw może się wydawać kontrowersyjny. W końcu czekolada to słodycze, a tych należy jeść jak najmniej. Jeśli jednak nie przesadzimy z ilością i sięgniemy po dobrą, ciemną czekoladę, możemy tylko zyskać. Szczególnie jeśli zjemy ją w towarzystwie jabłka. Jabłka, a szczególnie ich skórka (podobnie jak skórka jagód i winogron) są bogate w silny przeciwutleniacz - kwercetynę, która chroni przed wieloma nowotworami, chorobą Alzheimera i Parkinsona oraz alergiami. Kwercetyna łagodzi też skutki zmęczenia i stresu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Można więc zapytać po co jeszcze czekolada. Otóż zawiera ona inny cenny składnik - katechinę - flawonoid, który zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób nowotworowych. Oba składniki razem chronią przede wszystkim przed zakrzepami, poprawiają krążenie i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Nie miejmy więc wyrzutów sumienia i zagryźmy jabłko - przynajmniej jedno dziennie - kostką dobrej czekolady.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl