Mrożona terrine
Ten irlandzki deser doskonale nadaje się jako zwieńczenie eleganckiego obiadu. Niestety wymaga trochę czasu i pracy, gdyż oparty jest na bezach, a ich przygotowanie to trudna sztuka. Możemy jednak ułatwić sobie zadanie kupując gotowe bezy. Bardziej ambitni mają przed sobą pieczenie ciastek. Do ubitych na sztywno piany z 4 białek dodajemy po 100 gram cukru białego i brązowego. Ubijamy do czasu gdy masa będzie gęsta i błyszcząca. Masę wykładamy łyżką - tworząc bezy - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez półtorej godziny. Gdy bezy wystygną kruszymy na kawałki. W między czasie ubijamy na sztywno 300 ml zimnej kremówki. Do śmietany dodajemy pokruszone ciastka. Krem przekładamy do wyłożonej papierem formy do keksu i wygładzamy wierzch. Terrine wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem kroimy na grube plastry. Przed podaniem polewamy sosem Irish Coffee, czekoladowym, kawowym lub malinowym - według uznania. Smacznego!