Wybieraj "dobre" tłuszcze
Tłuszcz to najbardziej kaloryczny składnik odżywczy, 1 g dostarcza aż 9 kcal, czyli dwukrotnie więcej niż 1 g białka lub węglowodanów. Przesiąknięte nim potrawy stanowią najczęściej prawdziwe bomby kaloryczne. Niestety tłuszcz to jednocześnie doskonały nośnik smaku. Dania, które zawierają go w większych ilościach wydają się dzięki temu znacznie bardziej smaczne. Warto jednak spróbować zmniejszyć ilość tłuszczu w potrawach i wzmocnić ich smak dodając więcej naturalnych przypraw ziołowych lub korzennych. W takim wydaniu będą wyjątkowo aromatyczne, a jednocześnie znacznie mniej kaloryczne. Jeśli jednak zdecydujemy się na danie o większej zwartości tłuszczu, dobrze aby przeważały w nim cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6). Tłuszcze z grupy omega-3 i -6 dodatkowo usprawnią metabolizm i sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej. Można je znaleźć np. w tłustych rybach morskich, orzechach, nasionach lnu i słonecznika.
WEŹ UDZIAŁ W ŚWIĄTECZNYM KONKURSIE!