Zupa pieczarkowa
Składniki na 4 porcje: 1,5-2 l bulionu, 1 duża cebula, 500 g pieczarek, 2 korzenie pietruszki, 2-3 marchewki, kawałek selera, 2-3 ziemniaki, natka pietruszki, ok. 1/2 szklanki śmietany, kopiasta łyżka mąki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki masła.
Przygotowanie: pieczarki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki lub w plasterki. Przesmażyć je chwilę na patelni, posolić i poddusić aż odparują część wody. Odstawić. Warzywa wraz z cebulą obrać i pokroić w dość drobną kostkę. W garnku podgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Całość zalać domowym bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, po czym dodać pieczarki. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zupełnie zmiękną. W kubeczku zahartować śmietanę niewielką ilością zupy, wymieszać dokładnie z łyżką mąki. Pod koniec gotowania dodać powoli do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.